Annons

80 på Göingevägar

80-väg genom hela Östra Göinge. Det är Vägverkets förslag, i stort. "Det bevisar bara hur dåligt vägnätet är i nordöstra Skåne", säger kommunalrådet Tommy Johansson som vill få behålla 90-vägarna.
Östra Göinge • Publicerad 14 augusti 2009

Vägverkets förslag på nya hastighetsgränser har kommit ut på remiss.

För kommunerna i det nordöstra hörnet av Skåne innebär förslaget att hastigheterna utanför tättbebyggt område sänks från 90 till 80 kilometer i timmen.

Annons

Sänkningen är en anpassning till vägarnas säkerhetsstandard. Syftet är att rädda liv, men i bedömningen har Vägverket försökt att hitta en balans mellan trafiksäkerhet, miljö, tillgänglighet, framkomlighet, positiv regional utveckling och jämställdhet. Om Vägverket bara skulle se till trafiksäkerhetssynpunkt finns det egentligen ingen väg i Östra Göinge, med undantag av väg 19 från Broby och norrut, som skulle ha hastighet över 70 kilometer i timmen.

Den sträckningen är försedd med mitträcke och därför förordas 100 kilometer i timmen.

Väg 19 genom Knislinge förslås också en höjning till 60 kilometer i timmen, medan övriga 19 sänks från Bjärlöv och upp till Broby till 80-väg kilometer. När ombyggnaden Bjärlöv-Hanaskog är klar med mitträcke kan hastigheten där höjas till 100 kilometer i timmen. När det blir aktuellt är mera osäkert ombyggnaden finns med i Vägverkets plan för 2016.

Övriga 90-vägar i Östra Göinge föreslås sänkas till 80 eller 70 kilometer. De flesta blir 80-vägar.

Östra Göinge har sedan tidigare meddelat Vägverket att man inte anser att en hastighetssänkning är den rätta vägen att gå. I stället har politikerna framfört att infrastrukturen och goda kommunikationer är ett måste för att kommunen ska överleva. – Vi kan inte acceptera en sänkning av hastigheten, vi kräver åtgärder för att kunna behålla 90-vägar, understryker kommunalrådet Tommy Johansson.

Han anser att Vägverkets utredning bara bevisar hur uselt ställt det är med vägarna i nordöstra hörnet av Skåne.

– Det här bidrar ju bara till ytterligare till snedfördelningen i Skåne.

Kommunalrådet påpekar att det är hans personliga åsikt. Kommunen ska svara på remissen senast 28 september.

Marie-Louise Lindell 044-470 00
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons