Annons

Arbetslösheten bland unga ökar

Uppemot 60 procent fler Göinge-ungdomar är arbetslösa i dag än jämfört med samma period förra året. Det visar arbetsförmedlingens senaste statistik.
Östra Göinge • Publicerad 7 augusti 2009

– Arbetsmarknaden är en berg och dalbana. Just nu är det tyvärr mest dalbana, säger Peter Delfin, ungdomshandläggare på arbetsförmedlingen i Broby.

Han menar att den allmänna nedgången i samhället också har satt sina spår på arbetsmarknaden.

Annons

– Det är ingen hemlighet att företag väljer att flytta från kommunen. Det bidrar också till att fler skriver in sig hos oss,

Östra Göinges siffror är inte unika. I Sverige finns det i dag ungefär 48 000 arbetslösa ungdomar. Det är en fördubbling jämfört med samma period förra året. Bland nordöstra Skånes sju kommuner ligger Östra Göinge i mitten av ligan. Den toppas av Perstorp som hade ökning på 96,1 procent under samma period. Även Osby och Bromölla kvalificerar sig högt med 81,8 respektive 91,1 procent ökning. Peter Delfins jobb är att försöka hitta arbete eller annan sysselsättning till kommunens ungdomar.

– När de kommer hit så försöker vi tillsammans lägga upp en plan som baseras på vilka målsättningar den arbetssökande har.

Sedan kan hjälpen handla om allt från olika kurser till praktik. Men trots den möjligheten är det nästan en tredjedel av de arbetslösa ungdomarna som står utan sysselsättning.

– Vi försöker få ungdomarna att leta jobb på fler sätt än via arbetsförmedlingens platsbank, säger Peter Delfin.

I skrivande stund finns det tre jobb annonserade på platsbanken i hela kommunen. Det är en försäljare, en sjuksköterska och en förbättringsledare som sökes.

– Det finns jobb på andra ställen. Man får inventera hos sina närmaste vänner och inom familjen. Sedan kan tillsättningen av ett sånt jobb ske genom oss. I en artikel som publicerades i januari i år berättade Kristianstadsbladet att arbetsförmedlingen planerar ett samarbete med Göinge näringsliv och kommunen. Samarbetet skulle vara ett projekt som syftade till att ordna sysselsättning till ungdomar.

Men det har inte startat än.

En annan hjälp som arbetssökande kan få är de externa jobbcoacherna. De ska vara ett komplement till den ordinarie verksamheten. Om allt går enligt planerna ska verksamheten vara igång i mitten av augusti. Men än så länge finns det inga sådana på plats i Broby.

Johanna Ravhed 044-18 56 92 johanna.ravhed@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons