Annons

Avdelning för dementa stänger

KNISLINGE. Avdelningen Gläntan på Västanvid stängs och personalen omfördelas inom äldreomsorgen i kommunen. Därmed måste också en ny organisation för dementboende skapas i Knislinge.
Östra Göinge • Publicerad 17 januari 2001

I mitten av december dömde yrkesinspektionen ut lokalerna på avdelningen Gläntan, som finns på Västanvid i Knislinge och är inriktad på vård av dementa.

Redan för två år sedan gjordes en besiktning där yrkesinspektionen påpekade att toalettutrymmena på avdelningen är så små att det inte finns möjlighet för personalen att hjälpa de gamla med toalettbestyr utan att själva utsätta sig för felaktig belastning.

Annons

I avvaktan på politikernas beslut om en ombyggnation har verksamheten vid Gläntan fått fortsätta. Men när yrkesinspektionen upptäckte att inget hänt på två år meddelade den att man övervägde att stänga avdelningen.

Socialnämnden har nu haft uppe ärendet och kommit fram till att avdelningen måste stängas. De fem pensionärer som bor på Gläntan ska flytta in i rum i den nybyggda delen av Västanvid.

På så sätt har avdelningen för dementa försvunnit vid Västanvid.

– Det får tillskapas en ny sådan verksamhet i någon annan lokal, konstaterar socialchef Gull-Britt Hylén. Stängningen av Gläntan innebär också åtta färre platser i kommunens äldreomsorg. De sex årsarbeten som funnits på Gläntan kommer att omfördelas över hela området. Man räknar med att trycket kommer att öka på andra områden i kommunen, särskilt inom hemtjänsten.

En tjänst blir kvar på Västanvid medan 0,75 förs över till Västergård, 1,75 till Skogsbrynet och 2,5 tjänster till hemtjänstgruppen Najaden.

Klart är också att socialnämnden kommer att satsa på en personalpool inom äldreomsorgen.

Det innebär att pengar för vikarier omdisponeras till fasta tjänster. Man beräknar att kunna göra mellan åtta och tio nya anställningar fördelat på kommunens fyra äldreboenden.

marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons