Annons

”Bästa sättet att skaffa sig en hjärtinfarkt”

Har du balanserat hjärnan på sistone? Det har du sannolikt, men inte tillräckligt. Igår föreläste konsulten Susanne Pettersson om kropp och knopp i Sibbhults Folkets hus.
Östra Göinge • Publicerad 10 december 2002
Drick så mycket te och kaffe som möjligt, var ett av Susanne Petterssons ”råd” till publiken.BILD: TOMMY SVENSSON
Drick så mycket te och kaffe som möjligt, var ett av Susanne Petterssons ”råd” till publiken.BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

– Hur skaffar man sig en riktig hjärtinfarkt? Prata med din granne, säger Susanne Pettersson, före detta elitspelare i tennis, numera konsult på Serica AB. – Det är inte så svårt, konstaterar min stolsgranne snabbt och får en medhållande nick från kollegan bredvid som svar. Vi befinner oss i Sibbhults Folkets hus. Ett 70-tal personer, främst kvinnor från den kommunala äldreomsorgen, finns på plats. Föreläsningen, den första av två under måndagen, är ett led i kommunens friskvårdssatsning. – Ett sätt är att vakna varje dag med panik, säger Susanne Pettersson som svar på sin egen fråga gällande hjärtinfarkter. – Se till att ha aggressiva, dominanta människor omkring dig. Bli irriterad! Ta en smilfri dag - le så lite som möjligt. Förbered dig aldrig inför möten, och så är det bra att lida i tysthet. Drick så mycket te och kaffe som möjligt. Påminn dig om att livet är kort, säger Susanne Pettersson och hjärtliga, igenkännande skratt rungar i salongen. Men ironin övergår snart till mer handfasta råd för stressade själar och trötta ben. Dialogen mellan Susanne Pettersson och publiken är rapp, humoristisk och lärorik. Susanne Pettersson förklarar att hjärnan inte kan skilja mellan en tänkt och en verklig händelse. Att upprepa positiva mantran och att visualisera sina mål är lika viktigt för en undersköterska som för en elitidrottare. Hon berättar om vikten av att balansera hjärnan, det vill säga att använda både den vänstra, logiska, hjärnhalvan och den högra, emotionella, hjärnhalvan. I dagens samhälle använder många den vänstra delen i allt högre utsträckning, något som kan leda till huvudvärk och andra åkommor. Receptet lyder: motion, målning, musik och lekar - rörelse, kreativitet och spontanitet, enligt Susanne Pettersson. Publiken fick bland mycket annat prova på diagonalövningar enligt principen höger hand rör vänster fot, innan den delades upp i par. Klappövningar stod på programmet, för delar av publiken i alla fall. Några medelålders män skruvade nervöst på sig själva och sina klockor medan de andra klappade. Uppslutningen under den efterföljande öron- och käkmassagen var emellertid total, och skratten hördes långt ut i vestibulen. Magnus Grunnon 044-47 000 magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

SIBBHULT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons