Annons

Bättre förberedda på våld och hot

Efter händelsen när en man promenerade in i kommunhuset och hällde bensin över sig och hotade att tända på har kommunens säkerhetsrutiner stärkts. Kommunchef Jonas Rydberg säger att man nu är mer beredd om det skulle hända igen.
Östra Göinge • Publicerad 18 september 2019
Jonas Rydberg, kommunchef i Östra Göinge.
Jonas Rydberg, kommunchef i Östra Göinge.Foto: Östra Göinge kommun

Det man kan konstatera är att det fanns saker som fungerade alldeles utmärkt, men också det som fungerade mindre bra när kommunhusets entré blev skådeplatsen för en dramatisk händelse i mitten på maj.

En 36-årig man som hällde bensin över sig och sedan hotade att tända eld innebar att kommunhuset fick utrymmas och räddningstjänst och polis fick larmas till platsen. Efter någon timme kunde mannen gripas helt lugnt.

Annons

Efter händelsen har kommunen själva gjort en utredning som visar på att det finns saker som behöver bli bättre när det gäller hur man ska agera när kommunhuset och dess personal utsätts för hot.

Av utredningen framgår bland annat att säkerhetsberedskapen hos medarbetarna behöver höjas. När larmet gick i kommunhuset var det många som inte tog det på allvar, det fanns medarbetare som knatade in i byggnaden och andra som gick i väg från uppsamlingsplatsen.

”Vi behöver prata kontinuerligt för att höja vårt säkerhetstänk och höja medvetenheten”, skriver tjänstemännen i sin rapport.

Själva utrymningen måste också bli bättre liksom organiseringen utanför på samlingsplatsen, vem som räknar in och hur man ska ställa upp är saker som det inte får finnas oklarhet kring.

– Det finns saker vi behöver öva på, konstaterar kommunchefen.

Dessutom behöver personalen utbildas och cheferna bättre rustas för händelser och det efterarbete som krävs. Exempelvis var det vaktmästaren som hamnade mitt i händelsernas centrum och fick försöka prata 36-åringen tillrätta innan polisen dök upp.

I övrigt så konstaterar man att polisen och räddningstjänst snabbt var på plats och att avspärrningen möjligen kunde ha gått något snabbare.

Sedan händelsen i maj har även rutiner för olika sorters hot setts över. Checklistor för kundtjänst, chefer, medarbetare och kommunikatör har tagits fram.

Även vilka rutiner som gäller när larmet går har tagits fram.

Alla dokument har nu skickats över till Arbetsmiljöverket som begärt in dem.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons