Annons

Bibliotekets nya koncept: Ökar öppettiderna med 150 procent

Invånare kan nu låna böcker på ytterligare två dagar i veckan i Hanaskog. Konceptet kallas för ”Meröppet” och kan, om det utvecklas väl, utökas både sett till öppettider och spridning till andra bibliotek i kommunen.
Hanaskog • Publicerad 14 april 2020
Hanaskogs bibliotek har börjat med ett nytt koncept som kallas för Meröppet.
Hanaskogs bibliotek har börjat med ett nytt koncept som kallas för Meröppet.Foto: Carl-Johan Liljedahl

Det nya biblioteket i Hanaskog invigdes i juni i fjol och har en teknik som möjliggör satsningen på Meröppet. Eftersom byggnaden finns i anslutning till Kviingeskolan blir det på kvällar och helger som satsningen får göras.

Inledningsvis rör det sig om extra öppningstider på söndagar 10.00-16.00 samt måndagar 14.00-20.00.

Annons

Detta utöver de ordinarie öppettiderna, som är tisdagar 15.00-19.00 samt torsdagar 10.00-12.00 och 13.00-16.00.

För att få ta del av de extra öppettiderna gäller det att man är över 18 år och har skrivit på ett avtal med biblioteket. Man får då en tagg och en pin-kod för att kunna ta sig in i biblioteket. Man får ta med sig barn in i biblioteket men är ansvarig för dessa personer och eventuella skador som uppkommer.

Konceptet ”Meröppet” bygger på att man ska klara sina ärenden själv, så som att låna och återlämna böcker eller läsa tidskrifter.

– Vi smygstartar nu med Meröppet på söndagar och måndagar för att se hur intresset är, säger en förväntansfull Jan Carlson, kultur- och fritidschef i Östra Göinge kommun.

För de som inte vill gå in i bibliotek i coronatider kan personal plocka ihop en bokkasse och sätta vid dörren till biblioteket, efter överenskommelse.

Sedan tidigare finns också ”Boken kommer”-service med hemleverans av böcker till de som har svårt att röra på sig eller har en långvarig sjukdom.

Dessutom; sedan den 3 april är filmstreamingstjänsten Cineasterna gratis att använda.

Här saknas innehåll

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons