Annons

Bidragsneddragning till förening försvaras

Östra Göinge • Publicerad 22 januari 2004

– Kommunfullmäktige har sagt att vi ska minska bidraget till vuxenföreningarna med 520000 kronor, vilket motsvarar 35 procent av den totala bidragssumman. Om vi hade fördelat besparingen jämt över samtliga vuxenföreningar, hade vi raserat allt. Det säger Lars-Stellan Jönsson (s), ordförande för nämnden för kultur, fritid och turism, apropå nämndens beslut att minska bidraget till Östra Göinge Riksteaterförening från 80000 kronor i fjol till noll kronor i år.

– Samlingslokaler hade fått lägga ned och studieförbunden hade lämnat Östra Göinge, säger han och förklarar att flera av samlingslokalerna kommer att få svårt att klara sig, trots att deras bidrag inte reducerades med 35 procent.

Annons

Samlingslokalernas bidrag minskades från 67,5 till 50 procent av deras respektive driftkostnader.

– Alternativet hade varit att dra in bidragen till en massa ideella föreningar, exempelvis Röda korset, pensionärerna, Kräbbleboda badhusförening, MCK Snapphanen och så vidare. Och deras verksamheter är precis lika viktiga för dem, som teaterverksamheten är för dem som arbetar med den.

Vidare menar Lars-Stellan Jönsson att riksteaterföreningen borde ha lämnat in ett motförslag.

– Kritiserar man ett förslag, och det tycker jag att man ska göra, precis som att en ordförande ska slåss för sin förening, så måste man också ha ett motförslag, säger han och konstaterar att beslutet fattades av en "näst intill" enig nämnd.

I går inkom för övrigt Birgit Kristenssons (s) skriftliga reservation till kommunen.

Hon menar att beslutet kommer att få följande konsekvenser:

Sibbhults Folkets Husförening tappar mellan 10000 och 15000 kronor i hyra per år.

barn- och ungdomsteatern försvinner.

all vuxenteater upphör från och med hösten 2004.

Stenforsaskolans elever blir utan teater för skolbruk.

Annons

alla bidrag från Region Skåne till riksteaterföreningen fryser inne.

"Detta bidrar till att skapa ytterligare dålig PR för en kommun som vill verka attraherande och inflyttningsvänligt", skriver Birgit Kristensson.

Magnus Grunnon

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons