Annons

Birgit Nilsson berättade om sitt liv

Hon lämnade lantbrukarhemmet i Skåne för att äntra den internationella operascenen. Birgit Nilsson var igår på besök i Broby för att berätta historien om sitt liv.
Östra Göinge • Publicerad 13 december 2002
Inför sitt framträdande signerade Birgit Nilsson en av sina skivinspelningar åt malmöpianisten Jan-Åke Nilsson.Bild: Tommy Svensson
Inför sitt framträdande signerade Birgit Nilsson en av sina skivinspelningar åt malmöpianisten Jan-Åke Nilsson.Bild: Tommy SvenssonFoto: 

Birgit Nilsson har i många år firats som världsartist och under lång tid haft status av att vara internationell storstjärna men när hon berättar historien om sitt liv gör hon det med en ödmjuk och nästan blygsam framtoning. –  Det känns pretentiöst att jag ska komma hit och berätta om mitt liv när alla andra också har så mycket att berätta, säger Birgit Nilsson. Hon hade igår kommit till församlingshemmet i Broby för att dela med sig av händelser hon upplevt på vägen från lantbrukarhemmet i skånska Svenstad och till världens alla operascener. Hon berättade bland annat om de hinder, i form av till exempel stränga musiklärare, och det motstånd hon mötte i början av sin sångkarriär. –  En av dirigenterna på Stockholmsoperan var en mycket arg och sur man. Inför mitt första framträdande kallade han mig både obegåvad och omusikalisk och när jag var på väg till premiären kändes det som om det var min egen begravning som väntade, minns Birgit Nilsson. Hon gjorde dock bra ifrån sig och därefter lät förfrågningarna om medverkan i de stora sammanhangen på världens scener inte vänta på sig. Hon har tolkat roller i verk av Wagner och Verdi i uppsättningar på bland annat La Scala i Milano och Metropolitan i New York. Förutom att berätta om sina största succéer och sina mest förargliga fadäser undslapp hon sig också en hel del skvaller om många av sina motspelare, några av de största operadivorna i historien. Birgit Nilssons besök var en del av luciafirandet i Broby församlingshem. På programmet stod även en andaktsstund, ledd av Uno Karlsson, med bön och församlingen sjöng tillsammans psalmen ”Gå Sion din konung att möta”. I evenemanget deltog också malmöpianisten Jan-Åke Nilsson. Han medverkade genom att framföra ett musikstycke av den franske tonsättaren Claude Debussy. Arrangemanget lockade runt 140 personer. Jerker Hagman 044-47000 jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons