Annons

BRÅ och politiker vill ha fler poliser

Polis och åklagare måste få gripa in i ett tidigt skede när barn begår brott. Det menar kommunerna Östra Göinge, Osby och Hässleholm.
Östra Göinge • Publicerad 18 december 2002

Kommunalråden och samordnarna för lokala BRÅ i Östra Göinge, Osby och Hässleholm har skickat en gemensam skrivelse till justitieminister Thomas Bodström, Rikspolisstyrelsen och Brottsförebyggande rådet, BRÅ. En skrivelse med rubriken Hinder för ett effektivt lokalt brottsförebyggande arbete, som sätter fokus på tre problem: svårigheten att hantera underåriga lagöverträdare på ett bra sätt, sekretessen mellan myndigheter och bristen på poliser.

Kommunerna konstaterar bland annat att socialnämnden i respektive kommun har huvudansvaret för att vidta åtgärder då barn under 15 år begår brott. Men att de åtgärder som socialen kan vidta ofta är tandlösa.

Annons

Barnen lär sig tidigt att ”inget händer” när socialen griper in, menar kommunerna.

”Våra kommuner anser att man från lagstiftarens sida måste lätta på restriktionerna mot att polis/åklagare griper in när det handlar om barn som begår upprepade grova brott”, skriver de.

Kommunerna föreslår vidare att Norgemodellen, så kallade bekymringssamtal, ska införas i Sverige.

I Norge arbetar ungdomspoliser förebyggande, exempelvis på skolor och fritidsgårdar. När något inträffar, eller när indikationer ges på att något är på väg att gå snett, kallar ungdomspolisen den inblandade i sällskap med hans eller hennes föräldrar till samtal.

”Samtalet är ej att se som ett polisförhör, utan har till syfte att visa att samhället ser med allvar på den unges situation men att man vill hjälpa honom/henne”. Kommunerna anser också att lagstiftningen ska utformas så att socialen, polisen och skolan ska vara skyldiga att informera varandra i gemensamma ärenden. I dagsläget arbetar myndigheterna ofta med samma personer, men sekretessen mellan myndigheterna omöjliggör bra samhällsinsatser som kan hjälpa den enskilde, dennes familj och omgivningen, enligt kommunerna.

”Våra kommuner vill därför att justitiedepartementet - i den mån det ej redan påbörjats - snarast gör en översyn av gällande sekretesslagstiftning”.

Slutligen återkommer kommunerna till en ständig stötesten i sammanhanget: bristen på poliser.

De menar att regeringens satsning, 4000 nya poliser under mandatperioden, är otillräcklig eftersom pensionsavgångarna inom polisen är stora under de närmaste åren.

Kommunerna föreslår att utredare ska flyttas ut från de centrala polishusen ”så att de samtidigt kan fungera som lokal resurs ute i verksamheterna”, samt att renodlingen av den polisiära verksamheten bör påskyndas, det vill säga att tillståndsärenden och annat flyttas till andra samhällsinstanser.

Magnus Grunnon

Annons

044-47004

magnus.grunnon

@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons