Annons

Danskar tar över hyreshus

Hyresfastigheten på Färegatan 12 i Sibbhult ska ombildas till en bostadsrättsförening med fritidslägenheter för danskar. – Vi fick i alla fall betalt, säger Klockarens vd.
Östra Göinge • Publicerad 23 december 2002

Det kommunala bostadsbolaget AB Brobybyggen budgeterar för ett hyresbortfall på drygt två miljoner kronor år 2003. I år beräknas hyresbortfallet till cirka 1,8 miljoner kronor, enligt Börje Gunnarsson, vd för AB Brobybyggen. – Det är alltid ett problem med tomma lägenheter. Det är inget att sticka under stol med, säger Börje Gunnarsson, samtidigt förklarar han att AB Brobybyggen har vidtagit åtgärder för att minska andelen tomma hyreslägenheter. På Bödkaregatan 25 byggs sex mindre lägenheter om till fyrarumslägenheter, tre hyresavtal är redan tecknade, och på samma gata ska Klipparnas gamla lokal slås ihop med en enrumslägenhet. Vidare förklarar Börje Gunnarsson att AB Brobybyggen kan tänka sig att sälja fastigheter med tomma lägenheter framöver. En åtgärd som kommunens andra bostadsbolag, Bostads AB Klockaren, redan har vidtagit. Tidigare i höstas har Kristianstadsbladet berättat om Klockarens planer på att sälja hyresfastigheten på Färegatan 12 i Sibbhult till ett privat företag. Den affären är nu klar. Klockaren räknar med ett hyresbortfall på styvt fem miljoner kronor i år. – Genom försäljningen har vi blivit av med 18 outhyrda lägenheter, så nästa år kommer hyresbortfallet att sjunka, säger vd Olle Svedström och fortsätter: – De här killarna köper upp hus och bildar bostadsrättsföreningar, får dem godkända och bildar styrelser och sådant. Att vi säljer huset för bostadsrättsboende innebär att vi inte får konkurrens på hyresrättsmarknaden och det är det som är idén. Olle Svedström förklarar att Klockaren kommer att sälja bland annat fastighetsskötsel och värme till de nya ägarna. – Det blir lite som att äta kakan och ändå ha den kvar. Men priset för fastigheten var allt annat än högt: 300000 kronor. – Å andra sidan, vilket värde har en kåk där allting är outhyrt? Det är så man måste se på saken. Alternativet hade varit att riva, som man bland annat har gjort i Osby, och behöva betala för att bli av med den. Vi fick i alla fall betalt. Dessutom får vi en viss intäkt genom att vi säljer våra tjänster till köparna. Olle Svedström är kort och gott nöjd med försäljningen – Jag ser den enbart som positiv för oss, och jag ser den enbart som positiv för Sibbhult. Nu kommer det gardiner i fönstrena och orten får ett inflöde av danska pengar, säger han och förklarar att det kan bli aktuellt med ytterligare försäljningar. – Teoretiskt så är det självklart möjligt, men det är ingenting som ligger för handen nu. Vi vill utvärdera den här affären först. Magnus Grunnon 044-47004 magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons