Annons

De kan bli Årets trafikhjälte – brottade ner rattfyllo

Christian Jochmus-Stöcke och Jesper Eriksson, fotbollsspelare i Glimåkra IF, är nominerade till Årets trafikhjälte. Detta efter att ha brottat ner ett rattfyllo, som körde på en barnfamilj.
– Det känns jättekul att uppmärksammas på det här viset, säger Christian.
Glimåkra • Publicerad 9 maj 2020
Christian Jochmus-Stöcke och Jesper Eriksson. Till vardags fotbollspelare och personal på skola – men nu också trafikhjältar.
Christian Jochmus-Stöcke och Jesper Eriksson. Till vardags fotbollspelare och personal på skola – men nu också trafikhjältar.Foto: privat

Fotbollsspelarna var på väg hem till Hässleholm, längs med väg 119, efter en fotbollsträning med laget i mitten av februari. Strax efter rondellen i Broby stod några bilar. En viltolycka, tänkte de, och stannade till.

I stället var det ett rattfyllo som kört på en barnfamilj och nu försökte slita bort sina registreringsskyltar.

Annons

Fotbollsspelarna agerade direkt, hann ifatt den flyende mannen i skogen och höll fast honom, trots starkt motstånd, tills räddningstjänsten anslöt. Allt var över på ungefär en timme och mannen, som är i 40-årsåldern, kunde gripas misstänkt för rattfylleri, vårdslöshet i trafik samt smitning från trafikolycka.

Här saknas innehåll

Tankar om att rattfyllot eventuellt skulle ha kunna haft en kniv på sig har kommit först efteråt, när vänner och bekanta har påpekat detta.

– Men jag tror att jag skulle våga ingripa igen. Den här gången var vi dessutom två stycken och såg hur han flydde in i skogen. Men man kanske är lite mer försiktig om det skulle hända igen. Skulle det röra sig om ett gäng som gör något brottsligt så skulle jag nog bara följa på avstånd, säger Christian Jochmus-Stöcke.

En tidningsartikel i Norra Skåne om händelsen har satts upp i matsalen på Lejonskolan i Sösdala, där de båda jobbar. Christian som fritidspedagog och Jesper som fritidspedagog och idrottslärare.

– Och i fotbollslaget kallar de mig numera för polis, säger Christian och skrattar.

Fakta

Årets trafikhjälte

Årets trafikhjälte ska vara en förebild vars exempel motiverar andra att också ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka.

Årets trafikhjälte är någon som visat civilkurage och starkt mod genom att ingripa av egen fri vilja.

Priset delas ut i samband med Trafiknykterhetens dag den 27 maj av Motorförarnas helnykterhetsförbund, grundat 1926.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons