Annons

Diskriminering blev het potatis

Ordförande i beredningen om jämlikhet mellan män och kvinnor valde att ta upp frågan om diskriminering på grund av trostillhörighet, vilket fick andra ledamöter att gå i taket.
Östra Göinge • Publicerad 27 juni 2017
Kommunpolitiker diskuterade diskriminering.
Kommunpolitiker diskuterade diskriminering.

Vid terminens sista fullmäktige presenterade den tillfälliga beredningen för jämställdhet hur arbetet hittills avlöpt.

– Jämställdhet är en av de viktigaste utvecklingsfrågorna, konstaterade Magnus Nilsson, KD, som är ordförande.

Annons

Just nu funderar beredningen som bäst på vad de ska föreslå för att förbättra jämställdheten i Östra Göinge. Ett förslag är att kommunen ska ta fram könsuppdelad statistik, att det ska finns en formulering om jämställdhet i mål- och resultatplanen är också något som beredningen kan tänka sig.

Det finns också en CEMR-deklaration som Sveriges kommuner och landsting ställt sig bakom. Den har skrivits på av 10 av Skånes 33 kommuner, dock ej Östra Göinge. Den innebär att kommunerna ska medverka till beslut som främjar jämställdhet.

Magnus Nilsson konstaterade att det finns mycket att göra och att en handlingsplan kan vara en väg.

Han fortsatte också med att konstatera att det finns sju diskrimineringsgrupper och nämnde diskriminering på grund av religion och trosuppfattningen som särskilt angelägen att ta upp.

Magnus Nilsson hänvisade till artikel 18 i mänskliga rättigheter.

Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion och trosuppfattning och att, ensam eller i gemenskap med andra, offentligen eller enskilt, utöva sin religion eller trosuppfattning genom undervisning, andaktsutövning, gudstjänst och religiösa sedvänjor.

Inlägget fick en av ledamöterna i beredningen, Lena Dahl Wahlgren, att känna sig manad att protestera.

– Ordförande öppnar här för en politisk fråga som vi inte ens diskuterat i beredningen. Det är lite anmärkningsvärt att han tar sig sådana friheter, sa Lena Dahl Wahlgren.

Även Ann-Sofie Stolpe, SD, som sitter med i beredningen reagerade starkt på tilltaget.

– Det här något som vi över huvudtaget inte diskuterat, säger hon.

Annons

– Vi i beredningen ska ge förslag på olika diskrimineringsgrupper att arbeta vidare med, och jag tog upp den fråga som är särskilt aktuell, säger Magnus Nilsson som påpekar att det är känsligt att diskutera trosfrågor.

– Jag anser att frågan är viktig att lyfta.

– Det blir lite svårt att hävda objektivitet, tolerans och mångfald när man i princip går ut och förbjuder annan tro är ateism, säger Magnus Nilsson och hänvisar till nuvarande regerings uttalande angående religionsutövning i skolor.

Magnus Nilsson skulle gärna vilja ha ett forum för att pröva olika värderingar mot varandra, där exempelvis diskrimineringsfrågor kan lyftas och diskuteras.

Ett forum som tidigare framhållits är Göingeakademien som skulle kunna öka på kunskapen.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons