Annons

Djuren stod i sin avföring

I april dömdes ett stall som tillhör Knorrevången AB:s slakteri ut. En tid senare polisanmäler en förbipasserande att det står fyra hästar samt ett antal nötkreatur i sin avföring i stallet.
Östra Göinge • Publicerad 10 juli 2008
Fyra hästar stod i det utdömda stallet. Bild: Privat
Fyra hästar stod i det utdömda stallet. Bild: PrivatFoto: 
Ett 20-tal kalvar och ungdjur stod i samma stall.
Ett 20-tal kalvar och ungdjur stod i samma stall.Foto: 

En Göingebo var tillsammans med några vänner ute på promenad den 22 maj. Hon hörde ett skrapande ljud från stallet och undrade vad det var.

- Det var förspikat för fönstren, men vi såg att det stod fyra hästar där, tre bruna och en fux, hårt uppbundna. Dessutom ett 20-tal ungdjur och kalvar som stod med skit långt upp på benen, förklarar hon.

Annons

Hon tog några bilder och polisanmälde saken eftersom djurskyddsinspektören på kommunen inte var på plats.

Av bilderna att döma är det inte frågan om den försvunna hästen Ametist som hämtades i Alingsås den 19 maj och som Kristianstadsbladet skrev om för en tid sedan. Några veckor senare pratade hon med en tjänsteman på miljö- och hälsoskyddskontoret i ett annat ärende och påpekade sin anmälan.

- Jag fick svaret att de själva skulle ut och titta, de ville inte ha mina bilder.

Djurskyddsinspektören Karl Jansson konstaterar att beslutet som miljö- och hälsoskyddsnämnden tog angående bristerna i stallet vann laga kraft den 13 maj. Bland annat beslöt nämnden att det inte fick hållas några hästar där.

- Då har han brutit mot förbudet, men bilderna är svåra att leda i bevis. Det måste vara vi som gör inspektion och tar bilder för att det ska hålla rättsligt.

Något meddelande från polisen har förvaltningen inte fått. - Det är möjligt att de varit där och tittat men inte funnit något galet. Det är svårt att avgöra om man inte har de rätta kunskaperna.

Inge Larsson, som driver slakteriet, har ansökt om att få bygga ett stall intill slakteriet. Ett stall med upp till tio platser och med rastmöjligheter för hästarna.

- Vi håller på att undersöka det. Frågan är vad som gäller enligt lagen. Hästar som ska till slakt får bara ställas upp över natten, de ska egentligen gå till slakt med en gång.

Karl Jansson ska göra en inspektion tillsammans med slakteriets besiktningsveterinär för att kontrollera rutiner, bland annat vad gäller hästpass. När den ska ske är inte klart ännu.

Inga-Lill Bengtsson 044-18 56 92 ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons