Annons

Dyrast elnät i Östra Göinge

Elnätspriset i Östra Göinge är dyrast i Skåne och dessutom näst dyrast i landet. Under det senaste året är det den enda kommunen i nordöstra Skåne där priset har ökat. I övriga kommuner har det sänkts eller stått stilla.
Östra Göinge • Publicerad 4 juni 2020

Så var det dags för den årliga Nils Holgersson-rapporten. Har man en lägenhet i flerfamiljshus i Östra Göinge är det lätt att hålla sig för skratt, om man jämför med andra närliggande kommuner. Elnätspriset ligger 1 164 kronor högre om året per lägenhet än den som är näst dyrast.

Östra Göinge brukar ligga högt i Nils Holgersson-mätningar och har under tre senaste åren toppat Skånelistan om man räknar ihop alla taxor på el, värme, avfall och vatten. Trots de höga taxorna fortsätter elnätspriset i Östra Göinge att gå upp medan det bland de allra flesta andra Skånekommunerna antingen sänks eller står stilla.

Annons

Totalt är det tolv av Skånes kommuner som elnätsavgiften höjts med mer än konsumentprisindex som just nu ligger på 0,6 procent. I Östra Göinge har taxan höjts med 6,6 procent sedan förra året och med 31,5 procent under de senaste fem åren.

Elnätspriset ligger på 141,6 öre per kWh medan den som har lägst taxa – Bromölla – ligger på 56,6 öre.

Totalt ligger elnätsavgiften för en lägenhet på knappt 4 700 kronor per år, inklusive moms, medan man i Kristianstad betalar 2 624 kronor per år och i Bromölla 1 869 kronor per år.

Nils Holgersson-gruppen är ändå försiktigt optimistiska då det för första gången på flera år märks en generell minskning, om man ser till hela landet.

Här saknas innehåll

Fakta

Så har priset räknats ut

I undersökningen har den årliga elnätsavgiften, enligt de priser som gällde den 1 januari 2020, beräknats för typhuset i Nils Holgersson-rapporten med 15 lägenheter. Varje lägenhet har ett 16A säkringsabonnemang och en årlig elförbrukning på 2 300 kWh. Huset har ett gemensamt fastighetsabonnemang på 35A och 15 000 kWh/år. För varje huvudort i kommunen har ett medelvärde redovisats i öre/kWh inklusive moms utifrån den totala elnätskostnaden för typhuset. Energiskatten för el som finns med på fakturan från elnätsföretagen är inte inkluderad.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons