Annons

Elevbostad ska bli förskola

Föräldrarnas förslag gick hem. Men frågan är om möbler och personal hinner installeras i före detta elevbostaden på Prostvägen 5 innan barnen anländer den 7 januari.
Östra Göinge • Publicerad 12 december 2002

Alltför sent, tiden är knapp. Tanken var att Trollbäcken skulle fått tillgång till huset, som ägs av Glimåkra folkhögskola, tidigare i höst. – Allt har blivit försenat, nu hoppas jag verkligen att vi får tillgång till nyckel på måndag. Allt ska vara klart före jullovet, den 20 december, säger rektor Per-Joel Jarlunger. Men någon nyckel kan han inte få förrän tidigast tisdag, meddelar utvecklingsledare Börje Lavesson på barn- och utbildningsförvaltningen. – Då tar miljö- och byggnämnden upp bygglovet och tillståndet från miljösidan, Camilla Norrman (1:e miljöinspektör) och jag har varit där och tittat, det var bara rimliga krav på förändringar som ska till, bland annat vad gäller ventilationen som ska åtgärdas, säger utvecklingsledare Börje Lavesson på barn- och utbildningsförvaltningen. – Vi kan inte börja med någonting förrän bygglovet är klart. Nu är det inte ens säkert att Jarlunger får nyckeln på tisdag heller. Även om föräldrarna står bakom förslaget kan byråkratin sätta käppar i hjulen. Den planerade förskolan strider mot detaljplanen som uppger bostadsändamål på fastigheten Pilemaden 10. Även om grannarna i området redan har en förskola i sin närhet måste dessa formellt höras om förändringen av verksamheten i elevbostaden. Berörda grannar fick blanketterna den 11 december, deras svar ska vara inne senast den 20 december. – Jasså, det visste jag inte. Nu blir jag lite nervös, säger en överraskad Börje Lavesson som räknat med att miljö- och byggnämnden ska kunna ta beslutet om bygglov på tisdag, den 17. – Det här får jag kontrollera. I och med att tiden är knapp måste all personal som kan, när huset nu blir tillgängligt, hjälpa till med att skruva upp hyllor och möblera. Något även rektorn ska syssla med. – Jag kommer att vara med och skruva upp hyllor, självklart. Allt materiel är redan inhandlat. Men barnen kan inte välkomnas dit förrän grindar och staket är uppsatta. – Säkerheten måste vara klar, deklarerar Jarlunger. Tekniska kontoret har lovat att se till att de åtgärderna blir gjorda. Om alla pusselbitarna trillar på plats ska verksamheten smyga igång den 7 januari med 11 barn. Under våren kommer gruppen att utökas pö om pö till totalt 23 med tre anställda, och det kommer att vara blandade barn från de minsta och upp till fem år. Kostnaden för kommunen att hyra elevbostaden blir 6500 kronor i månaden i kallhyra. Inga-Lill Bengtsson 044-47 000 ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se

GLIMÅKRA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons