Annons

Elevrockader ska genomföras snabbt

Med stor beslutsamhet och snabbhet ska lokalförsörjningsplanen genomföras. I går kväll informerades föräldrarepresentanter, varav en del var mäkta upprörda.
Östra Göinge • Publicerad 22 januari 2004

Biträdande skolchefen Bengt Gustafson ledde informationsmötet med de 16 föräldrarepresentanterna från hela kommunen. Karl-Erik Innala (s), några tjänstemän och rektorer var också på plats i Blå hallen på Göingeskolan.

Bengt Gustafson redogjorde för fattade beslut, den tuffa tidsplanen, vilka arbets- och referensgrupper som ska medverka.

Annons

– Från och med nu råder full öppenhet, underströk han.

Förvaltningen fick i uppdrag av politikerna att "skyndsamt genomföra nödvändiga organisatoriska förändringar" i enlighet med fullmäktigebeslutet som togs i november.

Redan den 12 januari tog Bengt Gustafson beslutet, efter överläggningar med tekniska kontoret, att:

samtliga elever i årskurs 6 i södra området ska flytta till Snapphaneskolan till hösten.

elever i årskurs 6 i Broby och de som så önskar från Östanå flyttar till Göingeskolan till hösten.

Elever i årskurs 6 från Glimåkra och Sibbhult flyttar till Göingeskolan höstterminen 2005. Förutom rena arbetsgrupper, en för vardera norr och söder, med personalrepresentanter, tjänstemän och barnomsorg ska det finnas referensgrupper där föräldrarepresentanter ska sitta med.

Även facken får en referensgrupp, elever ska också få vara med.

Eftersom norra området ska komma igång så snabbt som möjligt ville Bengt Gustafson ha in namnförslag redan i nästa vecka.

När diskussionen tog vid dömde Anders Dahlberg och Mats Ragnarsson från Östanå helt ut beslut och planering. Alla föräldrar till de 40 eleverna i Östanå fick under gårdagen ett brev med krav på att de ska välja skola, Broby eller Glimåkra, före den 12 februari.

Dessutom att fritidshemmet i Östanå försvinner.

Annons

Mats Ragnarsson ifrågasatte att ingen lyft luren och informerat de berörda i Östanå; vad innebär de olika valen, får eleverna behålla sina lärare, får de gå kvar tillsammans i en klass med mera.

– En våldtäkt på Möllarp, betonade han.

– Vi har tappat allt förtroende, vi har ställt en massa frågor men nu är det ingen som ställt oss en enda fråga. Om ni nu ska göra detta, varför lägger ni inte ner förskolan också, för var ska vi hitta en lokal? Vi har ju jättebra lokaler som de är, sa han. Anders Dahlberg betonade att kommunen, som ett resultat av förvaltningspolitiken som fram tills för en tid sedan förts i flera år, nu är tvingad att göra drastiska åtgärder och är på väg att genomföra en gammaldags organisation och införa stora enheter.

– Ni kommer att mista såväl lärare, som föräldrar som elever, sa han och berättade att hans eget hus är till salu.

De två blev lovade att tjänstemän ska åka upp till Möllarp inom en månads tid och förklara samtliga alternativ och att ingen behöver göra sitt skolval före den 12 februari.

Även frågetecken kring barnomsorgen togs upp, en verksamhet som är under utredning.

Inga-Lill Bengtsson

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons