Annons

Fest med alla världens folk

All världens folk kunde ses i Skogspaviljongen under onsdagen. En maskeradtävling med temat olika nationaliteter stod nämligen på programmet för Tjernobylbarnen.
Östra Göinge • Publicerad 16 juli 2008
Albina Kurta får sitt hår uppsatt inför maskeradtävlingen där hon ska representera Bulgarien.
Albina Kurta får sitt hår uppsatt inför maskeradtävlingen där hon ska representera Bulgarien.Foto: 
Christian Jensen, Anita Sommer och Inga-Lill Book är alla förjusta i maskeraden i Skogspaviljongen.
Christian Jensen, Anita Sommer och Inga-Lill Book är alla förjusta i maskeraden i Skogspaviljongen.Foto: 
Det går inte att ta miste på att Sharay Liliyas favoritland är USA. Till höger sitter Vysotska Katya som är utklädd till engelska. Tjernobylbarnen har tävling i att klä ut sig på temat utlänning i Broby. Tv Sharay Liliya utklädd till Amerika och Vysotska Katya utklädd till England. Bild: Annica Jönsson
Det går inte att ta miste på att Sharay Liliyas favoritland är USA. Till höger sitter Vysotska Katya som är utklädd till engelska. Tjernobylbarnen har tävling i att klä ut sig på temat utlänning i Broby. Tv Sharay Liliya utklädd till Amerika och Vysotska Katya utklädd till England. Bild: Annica JönssonFoto: 
Nastya Skiba klär ut sig till en danska och Maria Tyshehuk har med sig en folkdräkt från Ukraina.
Nastya Skiba klär ut sig till en danska och Maria Tyshehuk har med sig en folkdräkt från Ukraina.Foto: 
Tim Myrvoda är indier för dagen och bjuder gärna Veronicka Myhayluk på en magdans. Bild: Annica Jönsson
Tim Myrvoda är indier för dagen och bjuder gärna Veronicka Myhayluk på en magdans. Bild: Annica JönssonFoto: 

I Skogspaviljongen råder det en glad och upprymd stämning under onsdagsförmiddagen. Tjernobylbarnen är i full fart med att klä ut sig inför dagens maskerad. Temat är nationaliter och överallt syns barn i fantasifulla kreationer. Det är allt ifrån en skotte med dammsugare som säckpipa, till en indier som dansar magdans till de andras förtjusning. "Indiern" i fråga heter Tim Myrvoda och är från Kiev.

– Det är verkligen jättekul, precis som allt annat på lägret, säger Tim.

Annons

Det är fjortonde året i rad som Tjernobylkommité ordnar lägret för barn från Kiev och närliggande byar. I år är det fler barn och ungdomar än någonsin tidigare som bor på Broby sjukhus under fem veckor. Runt femton ledare har hand om ett femtiotal barn och ungdomar. Dessutom har tre familjer med sina bebisar.

Ledaren Tanya Tishchuk vill poängtera hur mycket lägret betyder för dem.

– Det här lägret är deras ljuspunkt på hela året. Det betyder så oerhört mycket för dem. Sedan måste jag få berätta hur tacksam jag är mot både Tjernobylkommittén, Brobybor och Svenska Kyrkan som hjälpt oss så mycket, säger en lite rörd Tanya.

Tioårige Igor Kostenko-Krakovskiy representerar Sverige på maskeraden. Han har svenska landslagströjan på sig och skiner av glädje. Precis som de barnen kommer Igor från svåra och tuffa förhållanden i Tjernobyl. Lägret i Broby är ett välkommet avbrott i en hård vardag.

– Vi hittade honom i en matlåda i Kiev och han var helt undernärd. Hans föräldrar hade lämnat bort honom, men nu har han fått nya styvföräldrar och mår bra igen, säger ledaren Tanya Tishchuk om Igor.

När alla är klara med sin utklädnad är det dags för att visa upp sig. Barnen ställer sig på rad vid utgången.

Var och en blir sedan presenterad och får gå ut till de andra med de olika nationalsångerna i bakgrunden.

Det ska även bli prisutdelning och vinnare blir en liten tjej som föreställer en geisha från Kina. Hennes föräldrar dog för ett par år sedan i en bilolycka och hemma i Tjernobyl bor hon hos sin mormor. Men under denna månaden är det glädjen som står i fokus. Alla utklädda får pris och det är verkligen tacksamma barn som kommer fram till prisbordet.

Sedan blir det ringdans i solskenet och de ukrainska folksångerna ljuder högt över skogspaviljonen i Broby.

Det återstår nu två veckor av Tjernobylbarnens vistelse i Broby.

Jens Oscarsson 044–18 56 94 jens.oscarsson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons