Annons

Filmjakt på "hiskeliga björnar"

Fem björnar på tio minuter, det blev resultatet efter en "Björnjakt i Ryssland" – som egentligen ägde rum i Immeln. Den blodiga filminspelningen med äkta göingar och cirkusbjörnar som huvudrollsinnehavare är föga känd.
Östra Göinge • Publicerad 15 juli 2008
På en plats strax intill Immelnsjön spelades filmen om Björnjakt i Ryssland in för 100 år sedan. Viking Olsson visar runt i området. Bilder: Bosse Nilsson
På en plats strax intill Immelnsjön spelades filmen om Björnjakt i Ryssland in för 100 år sedan. Viking Olsson visar runt i området. Bilder: Bosse NilssonFoto: 
Viking Olsson har hört om den hiskeliga filminspelningen från 1908 av sin morbro. Morfadern var en av dem som hjälpte till utanför kameran.
Viking Olsson har hört om den hiskeliga filminspelningen från 1908 av sin morbro. Morfadern var en av dem som hjälpte till utanför kameran.Foto: 
– Hur kunde de få för sig att spela in en film här? undrar Viking Olsson.
– Hur kunde de få för sig att spela in en film här? undrar Viking Olsson.Foto: 
Foto: 
I fägatan framför gården som en gång ägdes av Anders Månsson, Viking Olssons morfar, spelades scenernamed hästtrojkan in.
I fägatan framför gården som en gång ägdes av Anders Månsson, Viking Olssons morfar, spelades scenernamed hästtrojkan in.Foto: 
I fägatan framför gården som en gång ägdes av Anders Månsson, Viking Olssons morfar, spelades scenernamed hästtrojkan in.
I fägatan framför gården som en gång ägdes av Anders Månsson, Viking Olssons morfar, spelades scenernamed hästtrojkan in.Foto: 

Uppe på en platå, strax intill utloppet till Jumma sjö, utspelade sig ett blodigt slag för nästan exakt 100 år sedan. En majdag kom det danska filmbolaget Nordisk film och regissören Viggo Larsen till de göingska skogarna för att spela in filmen som fick titeln Björnjakt i Ryssland.

- Hur de nu kunde få för sig att spela in en film här kan man ju undra, säger Viking Olsson som visar platsen för Kristianstadsbladet reporter.

Annons

Han har hört berättelsen om filminspelningen från sin morbror.

- Min morfar var en av dem som var med och hjälpte till bakom kameran, han bodde precis intill inspelningsplatsen.

- Egentligen skulle man tagit reda på lite mer, men inte tänkte man på att det skulle vara något särskilt med det här när man var ung. Filmen som räknas som en av de tidigaste spelfilmerna, och som faktiskt kom till två år innan "Värmlänningarna" - den första svenska spelfilmen och som spelades in vid Torsebro, var inte mer än tio minuter lång.

- Tyvärr har filmen förkommit och det finns inte särskilt mycket material om den, berättar Ronny Jönsson på filmuseet i Kristianstad där det finns några tidsningklipp, en affisch och bilder sparade.

Handlingen i filmen var tunn, den gick ut på att skjuta fem "hiskeliga björnar" framför kameran.

Två av huvudaktörerna i filmen var Fula-Månsen och Fjären, Måns Andersson och Per Sonesson, från Dönaberga. Fula-Månsen var fågelfångare som sålde fåglar han fångande, även utanför landets gränser. Bland annat till Danmark.

Till att agera vilda björnar köptes fem gamla cirkusbjörnar från ett resandesällskap. Björnarna transporterades till Fula-Månsens gård i Dönaberga.

- Det hade varit intressant och visst hur de fick ut dem hit, säger Viking Olsson som också berättar att efter det makabra dramat så begrovs björnarna i en slänt strax in till inspelningsplatsen. I danska tidningen Politiken kunde man läsa om hur filminspelningen gick till.

Björnarna var inte alls några farliga bestar.

I stället blev de rädda för all uppståndelse och Fula-Månsen fick locka dem ur burarna med hjälp av honung.

Annons

En av nallarna ska ha varit en isbjörn som rymde och slängde sig i sjön men fångades in igen.

Framför filmkameran gick björnarna sitt öde tillmötes. De sköts med dum-dum-kulor.

I filmen fanns också sekvenser från Anders Månssons gård strax intill. Längsmed fägatan kördes en vagn som drogs av tre hästar i bredd, en trojka, som var brukligt i Ryssland.

Filmen sattes upp på biograferna 1909, en affisch från en biograf i Stockholm annonserar ut filmen och konstaterar att "sällan om någonsin hafva vi varit i tillfälle visa något så intressant och spännande som föreliggande bildserie".

Marie-Louise Lindell 044-470 00
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons