Annons

Fönster krossades med tomte – huset utdömt

Östra Göinge • Publicerad 30 januari 2004

Det ursprungliga värmesystemet har frusit sönder, samma sak gäller vattenledningarna. Hälften av de flyttbara elelementen har försvunnit. Huruvida elinstallationerna är godkända har ifrågasatts. Pannan är trasig. Det drar från ett hål i pannrummets tak.

Köksfönstret krossades med en trädgårdstomte för en tid sedan.

Annons

I torsdags förra veckan dömde förste miljöinspektör Camilla Norrman ut det aktuella huset med stöd av miljöbalken, vilket innebär att hyresvärden inte längre får hyra ut detsamma som bostad.

Ärendet initierades den 13 oktober då hyresgästen, som fortfarande bor kvar i huset, kontaktade miljö- och byggavdelningen och framförde klagomål, främst gällande att det luktade mögel i huset och att rumstemperaturen var låg. Sedan dess har turerna varit många.

Hyresvärden har bland annat uppmanats att inkomma med ett förslag över ur bristerna i fastigheten skulle åtgärdas, vilket han har gjort. Vissa åtgärder vidtogs också, men strax därpå ska ytterligare skador ha tillfogats huset.

Enligt hyresvärden ska hyresgästen ha kastat en trädgårdstomte genom sitt eget köksfönster, närmare bestämt en trädgårdstomte modell större tillhörande ordföranden för en kommunal nämnd i Östra Göinge. Politikern i fråga bor intill det nu utdömda huset. Hyresvärden har även hävdat att pannan i huset vandaliserats, oklart av vem, och att det är hyresgästen som har forslat bort hälften av elementen, oklart varför.

"Min uppfattning är att du med alla tänkbara medel ska få bort hyresgästen från fastigheten", skriver hyresvärden, som menar att han inte har fått tillräcklig tid på sig att åtgärda felen, i ett överklagade av Camilla Norrmans beslut.

Camilla Norrman förklarar att miljö- och byggavdelningen inte ska blanda sig i en eventuell tvist mellan hyresvärden och en hyresgästen.

– Vi kan bara, efter att ha genomfört en inspektion, konstatera att det inte är lämpligt att hyra ut huset som bostad, säger hon.

Vid inspektionen, som genomfördes samma dag som beslutet fattades, uppmättes temperaturer på mellan 3 och 15 grader Celsius i huset.

Socialförvaltningen är sedan en tid tillbaka inkopplad på ärendet.

Magnus Grunnon

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons