GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

För få idrottar: Nu inleds en gemensam satsning

Östra Göinge kommun och RF-SISU Skåne gör en samlad insats under 2020-2021 för att få fler fysiskt aktiva och engagerade inom idrotten i kommunen.
Östra Göinge • Publicerad 3 juni 2020
Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, ser bara vinster med satsningen som nu görs.
Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, ser bara vinster med satsningen som nu görs.

Östra Göinge kommun har, i jämförelse med andra kommuner, en relativt låg andel aktiva barn- och unga inom idrotten. Siffror från 2017 visar att endast sju kommuner i landet har lägre andel idrottande 7-20-åringar än Östra Göinge.

Det är för att ändra på detta som kommunen och RF-SISU Skåne (Skåneidrotten och SISU Idrottsutbildarna slogs ihop inför i år), med ett extra stöd från Riksidrottsförbundet, under 2020-2021 satsar på idrotten i Östra Göinge på bred front.

̶  Idrottsrörelsen ser olika ut i olika kommuner beroende på olika förutsättningar, historia, kultur och så vidare. Vi på RF-SISU Skåne vill att alla skall ges likvärdiga möjligheter att prova på och utöva idrott i en förening. När vi ser områden och kommuner som har ett lågt idrottsutövande så har vi nu möjlighet att förstärka vårt arbete där, säger Jenny Hellberg, verksamhetschef på RF-SISU Skåne, till Östra Göinge kommuns webbsajt.

Statistik visar att svenska barn idrottar mer än barn med utländsk bakgrund. Barn, vars föräldrar läst vidare efter gymnasiet, idrottar också alltmer. Men där kommer pengar in och ställer till det. En familjs ekonomi är en tyngre faktor än föräldrarnas utbildningsnivå. De som tjänar mer har också större andel barn som idrottar.

Ambitionen med satsningen i Östra Göinge är framför allt att få fler fysiskt aktiva och välmående invånare i kommunen. Ett starkt och öppet föreningsliv är dessutom en viktig förutsättning för inkludering och integration.

– Vi ser bara vinster med satsningen vi nu gör tillsammans med RF-SISU Skåne. Mer rörelse är positivt för välbefinnandet, för folkhälsan i stort och för skolresultaten. Den här satsningen ger oss som kommun också en möjlighet att lyfta föreningsidrotten, där det inte bara är träningen i sig som ger effekt utan också gemenskapen och glädjen att göra något tillsammans med andra. Fysisk aktivitet, tillsammans med gemenskap över både sociala och etniska gränser får positiva effekter på hela samhället på både kort och lång sikt. Tillsammans kan vi göra Östra Göinge starkare, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Jenny Hellberg igen:

– Under hösten kommer vi med anledning av detta starta upp flera satsningar i kommunen. Det handlar bland annat om lovaktiviteter, Idrottscafé, Skol IF, After school med mera men även att fortsätta stötta satsningar och samarbeten så som Rörelsesatsning i skolan, Skuttlägret och Fritidsbanken. Innan sommaren kommer vi att skicka ut en enkät till idrottsföreningar och skolelever för att närmare undersöka vilka behov och intressen som finns, säger hon.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.