Annons

Föräldrar känner sig kränkta av socialen

Ett föräldrapar ifrågasätter kompetensen på Östra Göinge kommuns socialförvaltning som gör barnutredningar. Föräldrarna som känner sig kränkta och illa behandlade har gjort en anmälan till IVO och kräver en ny utredning.
Östra Göinge • Publicerad 8 februari 2014
Hopplös situation.  ”Vi vet inte när vi någonsin får se våra barn igen”, säger en förälder.
Hopplös situation.  ”Vi vet inte när vi någonsin får se våra barn igen”, säger en förälder.Foto: 

Mannen som fick rådet av individutskottets ordförande Jörgen Strand att ta kontakt med socialtjänsten i Östra Göinge kommun vill varna andra från att söka hjälp.

Han berättar att familjen hamnat i en mardrömssituation där socialsekreterarna håller i dirigentpinnen.

Annons

Barnen omhändertogs strax innan jul. Sedan dess har familjen inte haft någon kontakt med dem.

– Ett kaosartat omhändertagande där det saknades handlingskraft och kompetens från socialsekreterarna där barn som är under tio år jagades och polisen till sist fick fatt på dem.

Barnen har familjen förbjudits att ha någon som helst kontakt med, inga julklappar eller hälsningar, inte ens ett telefonsamtal.

– Vi vet inte när vi någonsin får se dem. Det känns hårt när man vet att man inte gjort något fel.

– Denna isolering är inte till barnens bästa och strider mot all kunskap om att alla barn ska ha rätt till båda sina föräldrar. Jag kan inte se att man tagit hänsyn till barnperspektivet, man har inte lyssnat till barnen, säger han.

Nonchalant bemött

Även kvinnan i familjen är kritisk till såväl utredning som öppenvårdens misslyckade försök att lösa situationen.

– Jag har aldrig blivit så nonchalant bemött i hela mitt liv, säger hon.

– Jag iakttogs under 30 minuter då jag var med vid ett barnsamtal och det ligger till grund för att det nu finns fyra sidor om mig i en akt på socialkontoret, där socialsekreterarna gjort en utförlig beskrivning om vilken person jag är, och som dessutom innehåller direkta felaktigheter och påhopp, som jag inte fått bemöta.

– Inte blev det bättre av att socialsekreteraren åt på ett äpple hela tiden och pratade oerhört dumt.

Annons

Inga hembesök har gjorts

Enligt föräldraparet har en BBIC-utredning, Barnen i centrum, gjorts där endast två samtal har genomförts med föräldraparet, inga barnsamtal kunde genomföras på ett tryggt sätt för barnen, inga hembesök har gjorts och personer som aldrig träffat familjen ska ha fått uttala sig i utredningen.

– I vilken det sprids lögner och rykten, säger kvinnan.

– Allt är oerhört klantigt skött, säger en anhörig som starkt ifrågasätter hur socialsekreterarna tillåts att sätta diagnoser både på barn och på föräldrar.

– Ord står mot ord, och utredningen är inte professionellt skött.

– Socialsekreterarna har inte tillräcklig erfarenhet och det saknas rutiner och på så vis placeras oskyldiga barn och familjers liv förstörs.

Enligt föräldraparet är omhändertagandet en helt onödig och kostsam åtgärd, då problemen borde ha gått att lösa där barnen har sin familj, vänner och fritid.

– Östra Göinge kommuns lösning, att separera barn från föräldrar, gynnar inte barnen och är dyrt för skattebetalarna.

Kan inte kommentera

Mannen och kvinnan anser inte att individutskottet tar sitt uppdrag på allvar.

Annons

– Brist på kunskap och engagemang i varje enskilt fall leder till splittrade familjer och en trasig barndom för de berörda barnen. Det bör ligga ett större intresse hos individutskottet att vara väl insatta i socialtjänstlagen och att varje ärende hanteras på ett sådant grundligt sätt att man uttömt alla andra möjligheter innan man tar ett sådant stort beslut som påverkar så många människors liv.

Den nya enhetschefen för avdelningen där man utreder placeringar av barn och unga kan inte utifrån sekretessen bemöta den kritik som kommer från föräldraparet.

– Jag tycker det är synd när man framhåller saker utifrån en synvinkel, säger Mirjam Englund som konstaterar att det alltid finns människor som är missnöjda med de beslut som tas.

– Det hade varit bättre att spegla hur vi jobbar generellt, istället för att ta fram skrämselpropaganda.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons