Annons

Föreningar anställde tillsammans

Äntligen har det löst sig. Det har länge varit ett tufft jobb för flera föreningar att ideellt sköta vaktmästarsysslor och städning på anläggningarna. Möjligheterna har öppnat sig genom en gemensam lösning, Bengt Nilsson är numera resande i branschen.
Östra Göinge • Publicerad 2 januari 2004
Bengt Nilsson har prövat på tjänsten under några veckor. Nu har han anställts och har föreningarna som arbetsgivare. BILD:BOSSENILSSON
Bengt Nilsson har prövat på tjänsten under några veckor. Nu har han anställts och har föreningarna som arbetsgivare. BILD:BOSSENILSSONFoto: 

Ensam är inte alltid stark. För en förening kan det vara svårt att anställa personal som kan ta hand om fastighetsunderhåll och städning. Det innebär ofta många timmars ideellt slit som tar musten ur en liten tapper skara.

Oftast har föreningarna inte ekonomi att anställa någon som sköter sysslorna. Många gånger handlar det om någon dags arbete i veckan, att få någon att söka en sådan tjänst är inte lätt. Så var det länge för Folkets husföreningen i Sibbhult.

Annons

Via aktiva i Idrottsalliansen och BUS, byutveckling i Sibbhult anammades en ny idé som provats i Helsingborg.

Flera föreningar som behöver hjälp ett par timmar i veckan har gått samman om en heltidstjänst.

Det var Idrottsalliansen som tog tag i saken, föreningar tillfrågades och arbetsförmedlingen kontaktades och ställde upp med ett bidrag under en provtid. I början av december fick Bengt Nilsson möjlighet att under tre veckor pröva på anställningsformen som innebär att han arbetar på flera ställen. – Jag känner mig lite grann som en resande, säger Bengt Nilsson som arbetat som vaktmästare på Prästavångsskolan i sex år.

– Det här jobbet skiljer sig en hel del från det.

– Man kan nog säga att det här är 90 procent städning. Men en och annan glödlampa skruvar jag också i.

Han berättar att han kommer att jobba i fyratimmarspass på fem olika ställen. Tre gånger i veckan i Sibbhults Folkets hus.

– På torsdag förmiddag är jag i Knislinge Folkets hus och städar efter bingon.

Broby IF behöver hjälp tre gånger per vecka, en del läggs också i Hantverksgården.

Och Värestorps Folkets hus vill ha hjälp en gång i veckan. Även bygdegården i Knislinge får besök.

– Det här är en bra lösning, säger en nöjd BUS-ordförande Jörgen Persson.

Annons

Genom att gå ihop har det blivit ekonomiskt lösbart att ha en anställd.

– Och om det är någon förening som är intresserad av att hoppa med så går det bra, där finns några timmar tillgodo.

Marie-Louise Lindell

044-47 000

marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons