Annons

Företagare kritiserar kommunen

Full enighet om en lots in i kommunens byråkrati, och en större samverkan vad gäller skola, utbildning. Kritiken är däremot hård vad gäller ansvarsfrågan för det dåliga företagsklimatet.
Östra Göinge • Publicerad 20 januari 2004

På två år har Östra Göinge bara klättrat två snäpp på listan över företagsklimatet i kommunerna i landet, från plats 265 till 262 bland 290 kommuner.

Helt enligt den undersökning som Svenskt Näringsliv gjorde i fjor.

Annons

I går bjöd Göinge Näringsliv in till ett frukostmöte, ett dialogmöte, kring det lokala företagsklimatet då Ulrika Wik och Kristina Björkander, från Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö, presenterade undersökningen i parkserveringens i Hembygdsparken i Broby. Ett 40-tal personer trängde ihop sig kring borden för att lyssna, såväl företagare som tjänstemän och politiker. Med en efterföljande diskussion då kommunen fick svidande kritik.

Medan elden sprakade i brasan, och höll kylan något så när utanför dörren, berättade de två om undersökningen som baseras på tre ben; statistik såsom arbetslöshet, nyföretagande, marknadsföring med mera, en enkätundersökning bland 200 företagare och de 41 ledamöterna i fullmäktige samt ett sammanfattande omdöme.

Trots att kommunen har relativt låg arbetslöshet och flera nystartade företag blev placeringen långt ner.

– Politikerna är alltid mer optimistiska än företagarna. Men är det stort glapp kan det vara ett tecken på ett behov av ökad samverkan och dialog, förklarar Ulrika Wik.

Ett stort glapp finns i uppfattning vad gäller osund konkurrens. Dessutom fick frågorna, som tar upp byråkrati, vägar, IT med mera, i undersökningen över lag dåliga betyg, både av företagare och politiker. – Från 265 till 262 på två år. Ska det nästa gång blir plats nummer 259? Det är inte acceptabelt. Ska vi bara titta på när andra kommuner cyklar förbi oss? undrade Bert Svensson.

– Det kan ju också vara så att när man svarat på enkäten vägt in uppfattningen som privatperson, eftersom vi företagare bor i kommunen, konstaterar Jonas Norrman.

En stor brist verkar vara fördelningen av ansvaret för näringslivsfrågor mellan Göinge Näringsliv och kommunen. Flera uttryckte en positiv inställning till Göinge Näringsliv som har det operativa ansvaret. Nyföretagandet ligger på 55 nya företag per år under de senaste åren, föreningen - med sina styvt 100 medlemmar - har arrangerat kurser och kompetensutbildning med mera. Men kommunen kan aldrig köpa sig från myndighetsutövningen och långsiktig strategi.

Kommundirektör Jan Dahlqvist ville inte kännas vid någon kritik, möjligen att ansvarsfördelningen mellan kommunen och Göinge Näringsliv måste klargöras.

Gunilla Strömgren bjöd in till en samarbetsgrupp som ska jobba vidare med frågorna.

Men missnöjet med att varken Tommy Johansson (s) , Lennart Persson (m) eller Jan Dahlqvist verkade vara lyhörda för kritiken fick Leif Karström att uttrycka sig i klartext efter mötet:

Annons

– Kommunen struntar i de här frågorna.

Inga-Lill Bengtsson

044-47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons