Annons

Förskola för asylsökande öppnas

Migrationsverket har upprättat två avtal med Byutveckling i Sibbhult, BUS. Ett av dem innebär att en förskola för barn till asylsökande kan öppnas i Sibbhult.
Östra Göinge • Publicerad 16 december 2002

I dagarna kommer BUS ordförande Jörgen Persson att underteckna ett avtal med Migrationsverket. Tanken är att den ekonomiska föreningen ska öppna en förskola för barn till asylsökande i fritidsgården i Sibbhult som drivs av BUS sedan augusti, redan den 1 februari 2003. – Vi har två fritidsledare som arbetar halvtid och den ena av dem kommer att ha hand om förskolan. Migrationsverket finansierar en del, plus att det har sponsrat oss med en engångssumma som vi ska använda till inköp, säger Jörgen Persson och förklarar att BUS initialt kommer att bereda plats för sju barn i åldrarna 1,5 till 3,5 år. – Vi gör det här för att snappa upp de lite yngre barnen och meningen är att deras föräldrar helst ska vara med. Sedan, när barnen är fyra eller fem år, får de börja i den allmänna, kommunala förskolan som införs vid årsskiftet, säger Jörgen Persson och förklarar att BUS sannolikt även kommer att erbjuda svenska barn plats på förskalan framöver. – Men vi börjar lite mjukt med att ha öppet för barnen till de asylsökande ett par dagar i veckan, på förmiddagarna. Sedan får vi utvärdera verksamheten innan vi går vidare. Jörgen Persson berättar att BUS har tecknat ytterligare ett avtal med Migrationsverket gällande asylsökande. Ett avtal som innebär att vuxna asylsökande har rätt att hjälpa till i medlemsföreningarna, det vill säga Sibbhults IF, Sibbhults Scoutkår och Sibbhults Ryttarsällskap. Förslaget kom från de asylsökande själva. Migrationsverket ser till att de är tillbörligt försäkrade och föreningarna får värdefull hjälp, helt gratis. I dagsläget arbetar tre asylsökande inom föreningarna. – Avtalen gynnar alla parter och Migrationsverket tycker att det är jättebra att det har en samarbetspartner. Magnus Grunnon 044-47004 magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se FaktaAsylsökande Utlänning som själv söker sig till ett land och där uppger sig vara i behov av skydd, det vill säga asyl, men som ännu inte fått sin ansökan avgjord. I de flesta europeiska länder har asylsökande har rätt att stanna i avvaktan på att skyddsbehovet prövas. En asylsökande kan tvingas lämna Sverige innan frågan är slutligt avgjord om han eller hon har skydd i ett annat land eller om det är uppenbart att personen saknar behov av skydd. Källa: Nationalencyklopedin

SIBBHULT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons