Annons

Förslag till ny kostorganisation dominerade fullmäktigemöte

Kalenderårets sista fullmäktigesammanträde kom inte oväntat att till stor del handla om ett ärende, förslaget till ny kostorganisation.
Östra Göinge • Publicerad 20 december 2002

En ny kostorganisation ska träda i funktion snarast, dock senast den 1 juli. Dessutom ska en särskild kostenhet inrättas från årsskiftet. Beslutet fattades av kommunfullmäktige igår och innebär i klartext att fem produktionskök, Lindgården, Västanvid, Snapphaneskolan, Göingeskolan och Tranan, ska ersätta kommunens 15 tillagningskök. Men vägen dit var lång. Trots att kostutredningens förslag har godkänts av socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen vållade det en långdragen debatt igår. Ann Jönsson (mp) yrkade att ärendet skulle återremitteras i den del som inte avsåg inrättandet av en kostenhet. Hon anförde att vissa saker är ”primära” och att mat är en av dem. – Och mat ska produceras nära oss, så nära det går, sa Ann Jönsson och uttryckte bland annat oro för att transporterna mellan olika tätorter, och behovet av varmhållning, kommer att inverka negativt på kvalitén på maten. Hon förklarade också att Glimåkrabornas avoga inställning till förslaget inte handlar om egoism utan om samhällsengagemang. Ingvar Nilsson (mp) kallade utredningen ”långt ifrån komplett”. Han framhöll även att tillagningen av mat är en pedagogisk faktor innan han ifrågasatte taxis roll som mattransportör. – Ena stunden kör taxi personer till sjukhus, andra stunden ska de köra mat till barn. Olle Henricsson (fp) undrade varför kostutredningen inte har utrett möjligheten att anlita privata kök, men efter viss ordväxling med Annika Odelstav (s) tycktes han vara nöjd med beskedet att den nya organisationen först måste ”sätta sig” innan privata alternativ kan utredas. I egenskap av socialnämndens ordförande förklarade Annika Odelstav att maten kommer att uppfylla kvalitetskraven, och att det med dagens ”teknik” är allt annat än långt mellan orterna i kommunen. Hon anförde även att utredningen är komplett, men att allt material inte bifogades i kallelsen till fullmäktige. – Egentligen handlar det här om att vi inte har en centralort där vi kan lägga allting som i Kristianstad eller Hässleholm, och det kostar mer att ha allting i alla byar. Vi måste ställa oss frågan: Hur hög skatt ska vi ha? Enligt utredningen ska den nya organisationen innebära minskade utgifter med minst 2,4 miljoner kronor per år från och med 2005. Ann Jönsson, Ingvar Nilsson och Gertrud Nilsson (kd) reserverade sig mot fullmäktiges beslut. Magnus Grunnon 044-47004 magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons