Annons

Första april även i år – kommunen skämtade med sina invånare

Digital övervakning för att förbättra sopsorteringen. Det kommunala renhållningsbolaget ÖGRAB var en av dem som passade på att luras lite grann under 1 april.
Östra Göinge • Publicerad 1 april 2020
Kamera i fyrfackskärlet var ett skämt – och inget annat.
Kamera i fyrfackskärlet var ett skämt – och inget annat.Foto: Tommy Svensson

”ÖGRAB har under den senaste tiden placerat ut 368 små kamerasensorer i slumpmässigt utvalda kärl i Östra Göinge och Osby kommun. Detta är ett led i att utveckla digitaliseringens möjligheter för att förbättra sorteringen hos våra abonnenter och därmed mot ett mer cirkulärt samhälle”.

Det kunde uppmärksamma abonneneter ta del av på Östra Göinge renhållningsbolags hemsida och Facebook samt Instagram under onsdagen.

Annons

De som fortsatte att läsa kunde också ta del av bolagets vädjan till användarna av de utvalda behållarna i projektet: ”Vi ber dig vänligen att låta kameran vara och tackar för ditt samarbete”.

”Vi ber dig även att inte slänga trycksaker med stötande innehåll i tidningsinsamlingen utan att dessa först slås in i neutralt tidningspapper. Vi vill slutligen påpeka att kamerorna i nuläget ej kan användas som kontaktväg till kundtjänst, men att vi vidareutvecklar konceptet så att du i framtiden ska kunna utföra dina kundtjänstärenden direkt via videosamtal med kärlet”.

Bakom meddelandet från ÖGRAB stod en person som heter Kjell Sortera, vilket nog fick en del av läsarna att dra på smilbanden och inse vad det hela handlade om, nämligen ett aprilskämt.

De flesta verkade alltså förstå att renhållningsbolagets nyhet var ett aprilskämt, men alla var inte lika säkra på det. En Göingebo som läste nyheten föreslog i stället att ännu mer kameraövervakning borde införas, då en del fortfarande slänger plastpåsar i matavfallet.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons