Annons

Fortsatt kontroll i omsorgen

Smittspridningen inom omsorgen är under fortsatt kontroll. Under den senaste veckan har en vårdtagare och tre personal testat positivt för covid-19 och endast fem personer har smitta just nu.
Östra Göinge • Publicerad 19 januari 2021

Smittspridningstakten inom omsorgen var som intensivast kring årsskiftet. Mellan de senaste två veckorna har takten bromsats in.

Mellan sista veckan i fjol och första i år ökade antalet smittade vårdtagare med 13 personer och mellan vecka ett och två ökade antalet smittad personal med sju.

Annons

Den nya veckorapporten visar att ökningen mellan vecka två och tre består av ytterligare en smittad vårdtagare och tre nya smittade bland personalen.

Även antalet avlidna vårdtagare inom omsorgen ligger kvar på samma siffra som i början av året. Det vill säga sex avlidna.

I dag är två vårdtagare fortsatt sjuka liksom tre medarbetare. Under måndagen fick kommunen in besked om ytterligare en medarbetare med smitta.

– Vi har också några i karantän på grund av smitta i hushållet och väntar även hemma några med covidsmitta från sjukhuset, konstaterar verksamhetsområdeschef inom Hälsa och omsorg, Monica Dahl.

Hon beskriver läget som fortsatt stabilt.

– Det vi nu hoppas på är att även särskilda boendet Lindgården får sina vaccinationer den här veckan så att vi kan bocka av kommunens boende, säger Dahl som berättar att omsorgstagare med hemsjukvård i Hanaskog är först ut med vaccinationer den här veckan.

– Det kan ske på hemmaplan för de som inte kan förflytta sig, annars är det ju sagt att alla som kan ta sig till vårdcentral ska göra det.

Fakta

Vecka 3 – Måndag 18 januari

Totalt antal smittade vårdtagare sedan start: 43

Totalt antal smittade medarbetare sedan start: 68

Antal vårdtagare med konstaterad covid-19 i dag: 2

Antal medarbetare med konstaterad covid-19 i dag: 3

Antal avlidna vårdtagare med bekräftad covid-19 sedan start: 6

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons