Annons

Frågan som Åberg inte blir av med

En ”julklapp” till de allra fattigaste? Socialdemokraterna hade genomfört detta. Nu får Patric Åberg (M) gång på gång förklara varför man strax före jul skickade tillbaka stora delar av det riktade statsbidraget.
Broby • Publicerad 5 februari 2019
Knappt 23 000 kronor skattefritt per person hade kunnat delas ut – men Östra Göinge skickade tillbaka pengarna.
Knappt 23 000 kronor skattefritt per person hade kunnat delas ut – men Östra Göinge skickade tillbaka pengarna.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det blev en känslosam debatt i fullmäktige efter att Sven-Arne Persson (S) i en interpellation till Patric Åberg (M) krävt ett förtydligande. Varför använde man bara 525 000 kronor till utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, när bidraget var på 1,6 miljoner?

Åberg försökte förklara. Precis som han gjort flera gånger tidigare, i bland annat Kristianstadsbladet, Norra Skåne och SVT.

Annons

Statsbidraget var riktat för att införa bidrag eller höja beloppet. Detta ansågs inte aktuellt, eftersom Östra Göinge infört habiliteringsersättning redan i början av 2000-talet och höjde beloppet den 1 januari 2018. Från 39 kronor till 50 för en heldag.

Efter de känslosamma utspelen i media har Åberg pratat med föreningen FUB (Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) och även för Kristianstadsbladet nämnt att ersättningen kan följa index framöver så att den räknas upp varje år i stället för att ätas upp av eventuell inflation. Men att detta ska beslutas om när mål- och resultatplanen fastställs i juni.

– Alla utgifter hanteras där, konstaterade Åberg.

Men Sven-Arne Persson gav sig inte:

– Det här är en ekonomiskt utsatt grupp och vi vill stötta dem och hade gjort det. Kristianstads kommun gav ju pengar?

Åberg igen:

– Ja, men att dela ut julklappar vore dumt, det var inte meningen från regeringen, sa Åberg och påpekade än en gång att hade staten velat ge ett bidrag till denna grupp hade Försäkringskassan direkt kunnat överföra detta.

Kristianstad gav 9 000 kronor i ett engångsbelopp till varje person, i Östra Göinge hade det blivit nästan 23 000.

– Men sen då? Många andra grupper hade också velat ha pengar då, sa Åberg och fick svar direkt:

– Jag tror inte att de hade tackat nej till en julklapp. Vi pratar om personer som är bland de fattigaste i hela Sverige, jag har själv jobbat på daglig verksamhet, så jag vet, sa Lena Dahl Wahlgren (S).

Annons

Även Johanna Lüddeckens (S) gav sig in i debatten:

– De svaga kan aldrig få för mycket. Jag har själv ett barn som är utvecklingsstörd. Hade ni skickat tillbaka pengar om ni också haft det? frågade hon övriga politiker.

– Det är en berättigad fråga. Men jag tror, hoppas och är övertygad om det. Den här regeringen slår sönder vårt långsiktiga sätt att arbeta, något som skapar oro, svarade Magnus Nilsson (KD).

Habiliteringsersättningen är på 50 kronor om dagen (40 kronor för halvdag) om de besöker daglig verksamhet, vilket skulle ge 1 100 kronor i månaden. Samtidigt finns där andra ersättningar och detta är inte den primära inkomstkällan för gruppen.

– Men man kan få den uppfattningen av hur debatten går, sa Erling Emsfors (M).

– Fast jag tror inte att någon av oss politiker hade kunnat leva på den totala ersättning den här gruppen får, svarade Miklos Liewehr (S).

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons