Annons

Från ett ekorrhjul till en glad tants skafferi

Efter 20 år i skolans värld kände Lena Andersson att hon inte hade mer att ge.
Nu har hon sagt upp sig och satsar fullt ut på sin egen matlagningsverksamhet.
– Jag trodde inte att jag skulle kunna känna en sådan här glädje i kroppen.
Emmislöv • Publicerad 11 september 2019
I februari tog Lena Andersson tjänstledigt för att prova på sin egen verksamhet. Nu driver hon ”Glada tantens skafferi” på heltid. Därigenom bedriver hon cateringverksamhet, håller i gårdsförsäljningar och börjar nu snart med en egen afterwork.
I februari tog Lena Andersson tjänstledigt för att prova på sin egen verksamhet. Nu driver hon ”Glada tantens skafferi” på heltid. Därigenom bedriver hon cateringverksamhet, håller i gårdsförsäljningar och börjar nu snart med en egen afterwork.Foto: Leo Pettersson

Sedan mitten av 1980-talet bor Lena Andersson med sin man på hans familjegård i Emmislöv, någon mil utanför Broby. Hon flyttade hit från Höör — men livet på landet blev inte direkt någon nyhet för henne.

– Jag är uppväxt på gård och det hände något hela tiden. Min farmor kom ofta över och vi lagade mat ihop. Jag kände redan då att det är så jag vill ha det.

Annons

Efter några utbildningar var hon sedan ute i arbetslivet. Karriären gjordes inom skolverksamheten och senast jobbade hon som förskollärare i Glimåkra.

Men med åren, totalt cirka 20 stycken i branschen, blev jobbet successivt mer av en börda än ett nöje för Lena Andersson. Ett arbete hon tidigare älskat kändes inte lika roligt längre.

– Jag kände att jag inte hade mer att ge. Att det liksom tog stopp, säger hon.

I början marknadsförde hon sin verksamhet bland annat genom att lägga påsar med kakor tillsammans med visitkort i sina grannars brevlådor.
I början marknadsförde hon sin verksamhet bland annat genom att lägga påsar med kakor tillsammans med visitkort i sina grannars brevlådor.Foto: Leo Pettersson

Dessa tankar började få ett allt starkare fäste för drygt två år sedan. Som av en tillfällighet fick hon i samma veva möjlighet att ordna maten till ett bröllop tillsammans med sin dotter.

Då fick plötsligt matlagningsintresset, som följt med sedan barnsben, ett nytt liv.

– Jag tänkte: ”Gud, varför satsar jag inte på detta?”.

Många är det nog som någon gång i livet får de tankarna; att helt enkelt byta bana och våga följa hjärtat. Och det är vad Lena Andersson gjorde.

I februari tidigare i år tog hon tjänstledigt i sju månader och startade upp sin egen verksamhet under namnet ”Glada tantens skafferi”. Därigenom erbjuder hon cateringverksamhet och bjuder även då och då in till gårdsförsäljning.

Responsen blev större än hon vågat drömma om.

– Jag trodde inte att jag skulle få så mycket beställningar och tänkte att jag skulle behöva kämpa med att marknadsföra mig själv. Jag hade ju inte ens Facebook när jag började.

Annons

– Men det bara exploderade. Djungeltelegrafen, från mun till mun, gick i gång och hur många som helst tog kontakt med mig och ville beställa olika saker.

Beställningarna haglar. Här förbereder hon ”energibullar” till ett bröllop.
Beställningarna haglar. Här förbereder hon ”energibullar” till ett bröllop.Foto: Leo Pettersson

Hemma i köket på gården började hon tillverka allt från bullar och kakor till chutneys och smörgåstårtor.

För en kvinna som trivs att jobba hemifrån passade den nya livsstilen henne som handen i handsken — eller kakan i ugnen, om ni så vill. Hon älskar ju både matlagning och kundkontakt.

Det tog därför inte lång tid innan hon förstod att den där tjänstledigheten skulle mynna ut i ett mer permanent beslut.

– Allt detta medförde så positiva tankar. Jag märkte hur mycket mer positiv jag blev. Folk sa det till mig också, att jag förändrats.

I maj månad lämnade hon så in sin uppsägningsansökan. Från och med den 1 september är hon inte längre anställd utan är numera egenföretagare på heltid.

– Jag trodde inte att jag skulle kunna känna en sådan här glädje i kroppen. Visst hade jag en viss oro. En sak var kollegorna. Hur skulle det vara att vara helt själv? Jag står ju och lagar mat själv i mitt kök, jag sätter inte ens på radion. Men kontakten med andra människor är ju konstant.

Hon tänker då på kunderna som med tiden blivit fler och som hon fått djupare kontakt med.

Fakta

Namnet Glada tantens skafferi

”Jag hade redan ordet ”skafferi” i idélådan när jag spånade om namn. Jag är en sån människa som alltid öppnar skafferiet och sedan tager vad man haver. Sen var det en kollega till min dotter på en blomsteraffär i Höör som sa ”glada tanten”. Det tyckte jag lät så fint, så jag kombinerade de båda idéerna”.

Det är dock viktigt för henne att tillåta sig själv att vara ledig. När hon väl får möjlighet tar hon och mannen husbilen och ”bara sticker iväg”.

För att jobba med sin dröm kommer inte gratis. Utöver matlagningen går mycket tid till att planera inköp, hålla koll på beställningar och förbereda gårdsförsäljningar.

Annons

– Det jobbigaste med detta är att man ibland måste säga nej till folk, för man hinner inte med. Tiden räcker inte till. Man får vara beredd på att jobba jättemycket men det gäller att skynda långsamt. Det är mitt motto.

Vad vill du ge för råd till dem som också vill prova på att byta bana?

– Våga ta steget. Ta tjänstledigt och prova åtminstone. Jag menar, jag är 55 år och det finns de som är äldre som tänker samma sak. Men skit i det, bara gör det.

Du har inte ångrat dig?

– Inte en enda sekund. Om jag så bara skulle hålla på i ett halvår så är jag glad över möjligheten att ha fått göra detta.

Anekdoterna som Lena Andersson har om sin nya verksamhet är många. Hon berättar glatt om olika kunders fester, om hur hon ständigt modifierar receptboken efter vad hon har i skafferiet och hur hon använder inredningen för att piffa upp gårdsförsäljningarna rent estetiskt.

Det är också en kvinna med många idéer. På torsdag anordnar hon sin första Afterwork-verksamhet hemma på gården, vilken det går att föranmäla sig till. Funkar det konceptet bra kanske det blir ett återkommande inslag.

Det finns alltså många tankar om framtiden. Men framför allt märks det på henne vilken tacksamhet hon har gentemot sig själv över att hon faktiskt redan har vågat följa sitt hjärta.

– Det här är så jädra roligt att det inte är klokt.

På frågan om hon nu är lyckligare som människa svarar hon med ordet ”absolut” - tre gånger på raken.
På frågan om hon nu är lyckligare som människa svarar hon med ordet ”absolut” - tre gånger på raken.Foto: Leo Pettersson

Leo PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons