Annons

Gamla minnen i ny tappning

Om Karin Månsson valt att lämna sin butik i fjor hade Broby blivit en kundmagnet fattigare. Nu kom beslutet i rätt tid. Dottern Marie Berg tar över efter 38 år.
Östra Göinge • Publicerad 22 juli 2008
Fullt jobb in i det sista. Britta Isaksson, från Knislinge, brukar handla i butiken och passar på att handla av Karin Månsson på slutrean.
Fullt jobb in i det sista. Britta Isaksson, från Knislinge, brukar handla i butiken och passar på att handla av Karin Månsson på slutrean.Foto: 
Koncentration Marie Berg, längst till höger, har redan börjar göra sig hemmstadd bland kunderna. Mamma Karin Månsson koncentrerar sig. BILDER: WILLY ALM
Koncentration Marie Berg, längst till höger, har redan börjar göra sig hemmstadd bland kunderna. Mamma Karin Månsson koncentrerar sig. BILDER: WILLY ALMFoto: 
i 38 år har Karin Månsson servat kunder, och älskat det även om det inte blivit mycket till fritid. Marianne Smith är en av de trogna kunderna, från Kristianstad.
i 38 år har Karin Månsson servat kunder, och älskat det även om det inte blivit mycket till fritid. Marianne Smith är en av de trogna kunderna, från Kristianstad.Foto: 
Det har varit roliga, om än tuffa år, för Karin och Roland Månsson.
Det har varit roliga, om än tuffa år, för Karin och Roland Månsson.Foto: 
Karin och Roland Månsson har bara några dagar kvar innan de överlämnar ansvaret för damshopen helt.
Karin och Roland Månsson har bara några dagar kvar innan de överlämnar ansvaret för damshopen helt.Foto: 

Det är en tid med ambivalenta känslor. Bara några dagar till att hålla öppet. Inte mycket av kjolar, byxor och kavajer händer kvar på galgarna. Hyllorna gapar tomma. Bara veckan ut, sedan stänger butiken för en helrenovering.  

Karin Månsson, som blir 69 år i januari, har kommit så långt att hon säger:  

Annons

- Det ska bli skönt. Alla år med butiken har varit ett sätt att leva.  

Öppet sex dagar i veckan, inköp av kollektioner om nätterna. Om helgerna har det varit mässor i Köpenhamn och Stockholm.  

- Det har varit roligt och intressant.  

Maken Roland har jobbat på Sydkraft men på ledig tid varit hustomte - snickrat hyllor och funderat ut praktiska lösningar - och vaktmästare. Under många år ägde de hela hyreshuset med allt vad det innebar, inte minst snöskottning i arla morgonstund. Semester har det varit skralt med.

Karin Månsson började sin bana på damavdelningen i Lunds klädaffär en gång i tiden. Men butiksägaren valde bort damkläderna. Efter viss övertalning från maken öppnade Karin Månsson en egen butik när de tre barnen börjat skolan.  

Butiken låg vägg i vägg med Bergs möbler i det som varit Broköp, föregångaren till Hövdingen, i Sjunnessons hus på andra sidan ån.  

- Hade jag vetat vad det innebar hade jag nog inte öppnat en butik.  

Själv hade Karin ingen erfarenhet av egen rörelse, dottern har en betydligt stadigare grund att stå på. Efter ett antal år flyttade Karins Damshop till byn, öppnade Tjej och kille. Ett tag satsade paret även i Kristianstad, men det blev för splittrat. Kundkretsen är betydligt större än den som finns på orten och kommunen, snarare finns den inom en tio mils radie.  

- Jag har alltid satsat på marknadsföring, det har varit en självklarhet, och jag har skött all administration av personal och bokföring på egen hand.  

För några år sedan gick Karin Månsson ner för räkning när en mördarbakterie ansatte henne. Hon har haft bekymmer med hjärtat. Rökningen har hon trots allt lyckats lägga av med. Insikten om att hon måste tänka på sin hälsa och lämna butiken har kommit smygande.  

Annons

- Hade inte Marie tagit över hade jag fått lägga ner, så är det bara. Och då hade vi flyttat härifrån. Något det också fanns funderingar på.

Dottern, i dag 45 år, var med som sjuåring, när första butiken öppnade. Hon var redan då intresserad av kontakten med kunderna och jobbade här som tonåring innan hon öppnade sitt embryo till spa i Osby på 80-talet.  

När hon träffade sin blivande make Lasse Berg, som då basade för "Skägg och lockar", öppnade hon "Hälsa och helhet" i Kristianstad 1989 som nu har 15 anställda.  

- Hade mamma frågat mig för något år sedan hade jag sagt nej, men nu är det rätt tid. Jag har bra personal på "Hälsa och helhet", det är mitt skötebarn men det sköter sig själv, säger Marie Berg, ivrig att ta över och fortsätta utveckla verksamheten.  

Karin Månssons motton har varit märkesvaror med kvalitet och mode. Dottern kommer inte att ändra på det, däremot lägga till möjligheten att njuta, uppleva och må bra. Med smink och aktiviteter för grupper om kvällarna.

- Jag kommer att ta bort ordet damshop, det blir "Karins helhet" istället, säger hon.  

De två känner varandra utan och innan, vet att de jobbar bra tillsammans. Marie Berg har redan börjat jobba i butiken vissa dagar och hon känner flera av de trogna kunderna sedan barnsben.  

Marie Berg bor i Gärds Köpinge, med man och två barn, där hon tänker bo kvar.  

- Det är bara skönt att ha en bit hit att köra, för att varva ner, säger hon.  

Så här under de sista veckorna har det dryftats ett och annat minne. En trogen kund kommer in med bullar eller något gott hon bakat varje måndag. Det är kära återseenden, men också en och annan tår. Karin Månsson lämnar inte verksamheten helt.  

Annons

- Hon ska få en provanställning, lovar Marie Berg med ett mjukt leende.  

Ett par dagar i veckan ska Karin Månsson vara dottern behjälplig.  

- Hade hon bara gått hemma skulle hon städat ut mig, säger Roland Månsson med ett skratt, själv pensionär sedan flera år tillbaka.  

Känner Marie Berg sin pappa rätt kommer han även i fortsättningen att ha ett hantverksfinger med i dotterns nya helhet.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons