Annons

Grannsamverkan diskuterades i Knislinge

KNISLINGE. Inbrott går att förebygga. I alla fall i viss mån. Inte bara genom att hålla koll på grannkåken under semestern.
Östra Göinge • Publicerad 24 januari 2001
Notera allt. Hur såg tjuven ut? glasögon, hudfärg, bilens registreringsnummer både fram och bak, plus färg och modell. Närpolischef Bengt Hallberg gav tips på vad vittnen till brott ska lägga märke till. Helst på avstånd.Foto: 
Alla kan. Ingen kan göra allt - alla kan göra något, påpekade Lorentz Bodén från det lokala brottsförebyggande rådet. Varför inte starta grannsamverkan, eller gå med i nattvandrarna? Bilder: PER ROSENQVISTFoto: 

Det lokala brottsförebyggande rådet i Östra Göinge i sambarbete med närpolisen och försäkringsbolag håller diskussionskvällar runt om i bygden.

Allt för att prata väl om grannsamverkan i mer eller mindre organiserade former och med eller utan något försäkringsbolag inblandat.

Annons

Den första mötet var i Snapphaneskolans matsal i Knislinge igår. Ett 30-tal kom.

En fråga som nog många går och bär på, påpekade Sven Sjöberg en av åhörarna, är hur mycket våld man får ta till när man överraskar en inbrottstjuv.

–Han tar ju sig in i min fastighet. Tänk om han halkar och slår huvudet i handfatet, vad händer då? undrade han. –Det är klart att du får försvara dig. Nördvärn får man alltid ta till, men inte någon hämndåtgärd, svarade närpolischef Bengt Hallberg.

I dagens samhälle har våldet trappats upp. Risken är stor för att en tjuv är beväpnad.

–Det har gått så långt att om det blir ett bankrån i Broby åker vi inte dit förrän rånarna löpt därifrån. Inte efter Malexander, sa Bengt Hallberg. Om man stöter på ett antal ”knickedicker”, som Lorentz Bodén från det lokala brottsförebyggande rådet uttryckte sig, som är brötiga och skräniga på byn. Vad göra?

–Det bästa är att vara försiktig, uppmanade Bengt Hallberg.

–Låt tjuven, han eller hon - oftas en han - löpa. Hur var tjuven klädd, dialekt, glasögon, hudfärg, rakad eller orakad, och vilken bil och registreringsnummer både bak och fram var det?är uppgifter som Hallberg påpekade är bra att notera.

Oftast har tjuven eller tjuvarna bytt nummerplåtar. Därför är det viktigt att även notera bilmodell.

–Ni måste vara absolut säkra på att det var just den personen ni såg inför rätten. Och märk era grejor, gärna med personnummer inne i teveapparaten eller på cykeln, rekommenderade Hallberg. Det första steget alla i Sverige borde göra är att sluta köpa fynd. Varor som köps billigt per annons är oftast stöldgods.

Bra är också om grannar i ett kvarter, en gata eller en by går samman och hjälper varandra hålla koll på varandras egendom. Dyker någon okänd upp - fråga vad som söks.

Annons

Skyltar med upplysning om grannsamverkan i samarbete med bland annat polisen finns att sätta upp. Det finns redan sex olika grupper med organiserad grannsamverkan.

I Hanaskog är det paraplyorganisationen Holken som tagit initiativ till att bygga upp en organisation för hela byn.

–För vi är innerligt trötta på alla inbrott och stölder, berättade Ingvar Mårtensson från Hanaskog.

ingalill.bengtsson

@kristianstadsbladet.se

FOTNOT.

Nästa informationsmöte om grannsamverkan hålls den 30 januari i Broby, därefter den 6 februari i Glimåkra och i Sibbhult den 13 februari.

Av Inga-Lill Bengtsson 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons