Annons

GUC distansundervisar men har öppet för de som behöver

Göinge utbildningscenter (GUC) kommer från och med onsdag att hänvisa sina gymnasie- och vuxenelever till fjärr- och distansundervisning. Men det kommer att finnas studiehallar öppna för de som inte har eget wifi eller en egen dator.
Sibbhult • Publicerad 17 mars 2020
Göinge utbildningscenter, Sibbhult.
Göinge utbildningscenter, Sibbhult.Foto: Tommy Svensson

Folkhälsomyndighetens senaste direktiv innebär att studierna på Göinge utbildningscenter nu kommer att ske hemifrån. I alla fall till största del.

– Undervisningen för våra gymnasie- och vuxenelever fortsätter men på distans och som fjärrstudier, säger kommunens verksamhetsområdeschef Cecilia Flood.

Annons

Beslutet gäller också alla SFI-elever, både i Sibbhult och Hanaskog.

– Först och främst gäller beslutet fram till den 1 april, men det kan komma att omprövas, säger verksamhetsområdeschefen.

Redan i dag finns god erfarenhet vid Göinge utbildningscenter när det gäller fjärrstudier så man tror att omläggningen kommer att gå smidigt.

Skolan kommer dock inte att stänga helt och hållet. Två studiehallar, en i Hanaskog och en i Sibbhult, kommer att hållas öppet under vissa tider.

– För att de som inte har eget wifi eller egen dator ska kunna ta del av undervisningen. Men reglerna att man ska vara helt frisk för att delta i undervisningen gäller så klart, säger Cecilia Flood, som påpekar:

– Skolan har också ett visst ansvar som skyddsnät, vi vill inte att elever ska känna att de inte kan komma, om de behöver det. Men det måste noga vägas mot smittspridningsrisken.

Totalt handlar det om 140 gymnasieelever och ännu fler vuxenelever.

När det gäller den övriga förskole- och grundskoleverksamheten följer Östra Göinge folkhälsomyndighetens riktlinjer. Och Östra Göinge är väl förberedda på om man behöver vidta fler åtgärder.

– Vi har planerat och jobbat utifrån olika scenario den senaste veckan. Hur vi ska göra om det uppstår personalbrist i skolor och förskolor samt hur socialtjänstens myndighetsutövning ska kunna säkerställas. Det har varit ett intensivt arbete, men jag känner mig trygg i de olika scenarion vi jobbat med. Även om jag önskar att vi inte behöver komma dit hän, säger Cecilia Flood, verksamhetsområdeschef för utbildning.

Video nedan: Så smittar coronaviruset

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

Cecilia Flood, verksamhetsområdeschef inom utbildning.
Cecilia Flood, verksamhetsområdeschef inom utbildning.Foto: Bosse Nilsson
Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons