Haddiles öde ännu okänt för familjen

Socialen i Lund har träffat Haddiles biologiska föräldrar.
–  Men det är det enda de berättat. Om en vecka ska vi få träffa socialsekreterarna. Då får vi också reda på vad de planerat, säger Haddiles fosterpappa Miklos Liewehr.
Östra Göinge • Publicerad 7 mars 2013
Haddiles öde är ännu oklart för hennes fosterföräldrar. Om en vecka ska de träffa socialsekreterare för att få reda på vad som är planerat.
Haddiles öde är ännu oklart för hennes fosterföräldrar. Om en vecka ska de träffa socialsekreterare för att få reda på vad som är planerat.Foto: Bosse Nilsson

Att socialsekreterarna gör en hemutredning i ett annat land är ett helt unikt beslut.

Men hela Haddilefallet är unikt och därför har de åkt till Algeriet och träffat de biologiska föräldrarna.

Vad som sagts på mötet är av naturliga skäl hemligstämplat för pressen. Ingen på socialförvaltningen har några kommentarer.

Måste vänta en vecka

Men resultatet av Algerietbesöket är också hemligt för Miklos och Malen Liewehr, som tagit hand om Haddile sedan hon var ett par veckor gammal.

– Vi har försökt få reda på vad som händer, men de säger bara att vi ska få veta allt på mötet som vi ska ha nästa vecka, berättar Miklos Liewehr.

Kommer de biologiska föräldrarna att vara med på mötet?

–  Nej. Eller det ska jag inte säga förresten. Det vet jag egentligen inte. Men jag kan inte tänka mig att de biologiska föräldrarna ska träffa Haddile utan att vi får en chans att förbereda henne och ingen har sagt något om att de ska vara med, säger Miklos Liewehr.

Kristianstadsbladet har i en serie artiklar berättat om Haddiles öde.

Bara ett par veckor gammal övergavs hon av sin biologiska mamma. Först togs hon omhand av en man som man trodde var den biologiska pappan, men under hans vård höll hon på att dö.

Mannen misstänktes ha misshandlat Haddile svårt, men misstankarna är avskrivna.

Stor uppmärksamhet

Haddile placerades frivilligt hos familjen Liewehr i Broby och fallet fick stor uppmärksamhet när Migrationsverket ville flytta henne från familjen och till ett barnhem i Frankrike, eftersom den biologiska mamman har både franskt och algeriskt medborgarskap.

Den biologiska mamman, som socialen sökt i flera år, dök upp efter medieuppmärksamheten och kräver nu att få tillbaka Haddile.

Socialnämnden ska nu fatta beslutet om hon och den biologiska pappan kommer att kunna ge Haddile den omvårdnad hon behöver.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Anders G Bergquist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.