unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Har 25-årsjubileum i år – vill ha allmänhetens hjälp

Svenska vävstolsmuseet i Glimåkra har 25-årsjubileum i år. Det firas på Kulturhuset i Broby i oktober, men redan nu vill man ha allmänhetens hjälp.
Huset där Vävstolsmuseet i Glimåkra finns är från 1915. Museet öppnades 1995.
Huset där Vävstolsmuseet i Glimåkra finns är från 1915. Museet öppnades 1995.
Foto: Peter Maunula

– Vi ber göingarna att skänka bort gamla trasor. Gärna två centimeter breda, annars kan vi själva klippa upp dem, och de ska gärna vara hela och rena. Varför inte ta sin gamla favoritklänning som inte används längre? säger bibliotekarien Hans Kristian Durán.

Väl på plats på Kulturhuset kommer det finnas en vävstol och tanken är att tillsammans skapa ett långt verk, kallat Göingeväven.

– Förhoppningsvis kommer detta att bli lika brokigt och vackert som Östra Göinge är.

Ni kör allt fler interaktiva utställningar tillsammans med Göingeborna?

– Ja, vi tycker det är roligt med delaktighet. Vi ska vara ett levande kulturhus, till för alla, och det är kanske extra viktigt i en liten kommun som Östra Göinge att folket känner att vi finns här för dem.

– Och det känns förstås både viktigt och kul att uppmärksamma vävningen som har en stark ställning i bygden, säger Hans Kristian Durán.

Hans Kristian Durán, bibliotekarie i Broby.
Hans Kristian Durán, bibliotekarie i Broby.
Foto: Christian Gradholt

Fakta

Göingeväven

När: Firas i oktober. Mottagande av trasor tas emot då, men faktiskt redan nu på Kulturhuset.
Vad: Siden eller sammet, paljetterat eller av linne. Alla tyger (men helst inte trikå) är välkomna.
Hur: Själva väven skapas av vävare från vävstolsmuseet, som kommer att finnas på plats två dagar i veckan. Samtidigt kommer mattor skapade av Marie Rolander, museets kursledare för trasmattkurserna och textillärare på Glimåkra folkhögskola, ställas ut. Även lördagsprogrammet kommer under ett par lördagar i oktober knyta an till utställningen, med prova på-vävning och vävverkstad för barn.