Annons

"Haschodling i byn – otroligt!"

Odla cannabis mitt i byn? Du skojar. Nej, just det. Även om ingen bodde i husen sköttes gräsklippningen och trädgårdarna hölls i ordning. Det var bara någon enstaka som anade oråd och tipsade polisen.
Östra Göinge • Publicerad 9 juli 2008
Anna-Lisa Lövkvist bor i närheten av husen där polisen gjort razzia. Polisen har spärrat av husen där trädgårdarna hölls i ordning så att ingen skulle ana oråd. BILDER: LASSE OTTOSSON
Anna-Lisa Lövkvist bor i närheten av husen där polisen gjort razzia. Polisen har spärrat av husen där trädgårdarna hölls i ordning så att ingen skulle ana oråd. BILDER: LASSE OTTOSSONFoto: 

Polsein har spärrat av totalt sju hus i den omfattande utredningen. Två av dem ligger i trakten av Lönsboda. Där har det pågått odling av cannabis enligt drivhusmodell. Bland annat i källaren i vanliga bostadshus. Det ena huset såldes för 300 000 kronor för 1,5 år sedan. Men ingen Kristianstadsbladet pratat med tror att den nya ägaren bott där. En man, ibland två har synts till. Någon gång har en kvinna med barn varit på plats.

- Han var lastbilschaufför hade han sagt, behövde någonstans att övernatta. Men senare har han sagt att han jobbade på flera olika restauranger, säger en av grannarna som inte anade någonting.

Annons

- Jag brukar vara ute med hunden på kvällarna och såg att det lyste en vanlig lampa. Jag förmodade att det var en timer på, eftersom han aldrig var där.

Den 3 juli vid tiotiden på kvällen märkte han att något var i görningen och gick ut.

- Då såg jag att det stod en polisbil med släp och de bar ut fyra eller sex svarta sopsäckar med grejor, de tog två varje gång.

Dagen efter tog de ut reflektorer.

- Då förstod jag. En överraskning. Väl att det uppdagas, att de åker fast.

En kvinna som också bor i närheten skakar på huvudet, förstår ingenting.

- Vilken chock. Jag hade inte en tanke på det, säger Anna-Lisa Lövkvist som inte var hemma när polisen gjorde sitt tillslag.

- Eller så sov jag. Jag fick inte veta någots förrän dagen därpå.

En annan granne har tyckt att det varit något skumt i görningen.

- Det stod en balkongdörr öppen ända fram till november.

Annons

När polisen i höstas hade fartkontroll genom samhället passade någon på att tipsa om det öde huset. Nu vet alla att den misstanken hade fog för sig. En iakttagelse har varit att ett ljus liknande från en tv lyst. Eller att rutorna i källaren var mörklagda. En kvinna berättar att hon i vintras stod och väntade på bussen. Eftersom kylan var sträng gick hon av och an.

- Då kom han ut och undrade om jag sökte något.

Polisen har gått runt med foton på de misstänkta och frågat grannarna om de känner igen någon.

- Men det är ju svårt att säga.

I det andra huset där polisen gjort tillslag, i Hunshult, står fortfarande en bil utanför. Där var en av de misstänka på plats när polisen kom dit redan måndagen före midsommar.

En gul blomspruta, för ogräsbekämpning, ligger kvar intill husknuten.

- Vi märkte ingenting, men jag har hört av svåger att det är så kriminella gör i England. De köper upp öde hus och odlar hasch i dem, säger en man.

Dan Andersson tyckte det var bra att någon köpte huset, som fungerat som undantag åt hans föräldrar, våren 2007. Det hade varit till salu länge.

- Priset hade gått ner från 395 000 kronor till 280 000 kronor, det var under taxeringsvärdet, säger han.

Två gånger har de nya ägarna, två män, hälsat på hans hustru, men själv har han inte sett till dem.

Annons

- För en tid sedan var det ett par, en kvinna och en man, som kom hit och frågade vilka som ägde huset. De ville köpa det och undrade när ägarna var hemma, vilka tider. Nu förstår jag att det var civilspanare.

På en av mackarna i Lönsboda säger expediten att det är många som skrattar åt det hela.

- Att någon skulle odla hasch i byn. Otroligt.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons