Annons

Högkvarterets direktiv felaktiga

Högkvarteret gjorde fel när det stoppade vindkraftverket i Beateberg och 3G-masten i Hjärsås. Överbefälhavarens stab hade missat att försvaret sålt Knislinge flygplats.
Östra Göinge • Publicerad 22 januari 2004

Företaget Eolus Vind AB har, som Kristianstadsbladet tidigare rapporterat, länge planerat att uppföra ett 65 meter högt vindkraftverk i Beateberg söder om Knislinge.

I april konstaterade miljö- och byggnämnden att ett vindkraftverk vore förenligt med den kommunala översiktsplanen. Eolus Vind AB meddelades bygglov med vissa förbehåll, bland annat skulle försvarsmakten beredas tillfälle att yttra sig över det planerade bygget, och den satte sig på tvären.

Annons

Försvarsmakten fastslog att vindkraftverkets höjd inte fick överstiga 30 meter, med hänvisning till Knislinge flygplats. Att militärflyget lämnade flygplatsen 1993, och att den 71 hektar stora fastigheten hade varit till salu i flera år tycktes vara irrelevant. Bengt Simmingsköld, vd för Eolus Vind AB, hade hoppats på en snabb lösning, att företaget skulle få statsbidrag till det aktuella verket, och att man skulle kunna pejla nordostskåningarnas intresse för att köpa andelar i detsamma redan i september. Verket skulle ha uppförts redan i höstas.

Nu blev det alltså inte så.

– Vi har inte hunnit ta tag i ärendet gentemot försvaret. Men vi har anlitat en konsult som har tittat på det här och som är optimistiskt till att det ska lösa sig. Vi hoppas kunna bygga vindkraftverket redan till sommaren, sa Bengt Simmingsköld i slutet av december, det vill säga drygt fem månader efter det att bröderna Olvegård från Bivaröd köpt flygplatsen av Fortifikationsverket.

I januari satte försvarsmakten stopp för företaget 3GIS byggplaner. 3GIS hade sökt bygglov för en 72 meter hög 3G-mast på Hjärsås 16:3. Men Försvarsmakten fastslog att mastens höjd inte fick överstiga tolv meter. I går drog 3GIS tillbaka sin ansökan "eftersom Försvarsmakten endast tillstyrkt en höjd på 12 meter". Kristianstadsbladet kontaktade den person inom södra militärdistriktet i Göteborg som har handlagt det aktuella ärendet och frågade hur det kunde komma sig att försvaret fortfarande ser till att hålla luftrummet kring en nedlagd och såld flygplats fritt .

– Det är en bra fråga. Högkvarterets luftfartssektion har antagligen gjort bedömningen att området fortfarande är intressant, säger han och hänvisar vidare till en handläggare på luftfartssektionen.

Hon uppger i sin tur att hon känner till ärendet, men att hon vill diskutera det med sin chef innan hon uttalar sig. Hon lovar att återkomma, vilket hon inte gör.

Senare under dagen ringer i stället Björn Lundström, som sålde flygplatsen för Fortifikationsverkets räkning i juli. Han berättar att han läste notisen om Försvarsmaktens beslut gällande 3G-masten på Kristianstadsbladets hemsida för en tid sedan. Han har kontaktat handläggaren på högkvarterets luftfartssektion i Stockholm.

– Jag har pratat med henne i dag och förklarat att vi inte har med saken att göra. Vi är inte remissinstans längre.

Björn Lundström berättar att liknande fel har begåtts på andra håll, när kommunikationen mellan olika grenar av Försvarsmakten inte har fungerat. Miljö- och byggavdelningen i Östra Göinge har bett Försvarsmakten yttra sig, trots att den inte längre är remissinstans, och högkvarteret har inte uppmärksammat att Knislinge flygplats är nedlagd.

– Det beskedet ger naturligtvis oss hopp om att vi ska slippa restriktioner för vindkraftverket, säger Bengt Simmingsköld.

Annons

Magnus Grunnon

044-47 000

magnus.grunnon

@kristianstadsbladet.se

KNISLINGE/STOCKHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons