Annons

Hyresgästförening kräver bättring

Östra Göinge har Skånes högsta taxor och avgifter för vatten, avlopp och el. Hyresgästföreningen kräver bättring.
Östra Göinge • Publicerad 31 december 2002

Sedan åtta år tillbaka utger årligen Avgiftsgruppen, en sammanslutning av HSB Riksförbund, Hyresgästernas Riksförbund, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna, rapporten Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Syftet är att skapa debatt med rapporten som utgångspunkt och i förlängningen att sänka kostnaderna för konsumenterna.

Enligt årets avgiftsstudie har Östra Göinge Skånes högsta taxor och avgifter för vatten, avlopp och el. Det är med andra ord dyrare att bo i Östra Göinge än i någon annan av Skånes övriga 32 kommuner, sett till kostnaden för ovanstående nyttigheter. Något som Hyresgästföreningen framhåller i sitt senaste nyhetsbrev, Trivselfaktorn.

Annons

En 60 kvadratmeter stor bostad i Östra Göinge kostade 16107 kronor i form av avgifter och taxor år 2002. Motsvarande kostnad i Osby, en mellankommun i sammanhanget, var 13460 kronor.

Men Hyresgästföreningen anför även att Östra Göinge fortfarande har en av landets lägsta hyresnivåer.

Två välskötta, kommunala bostadsbolag är orsaken, enligt Tommy Johansson (s), kommunstyrelsens ordförande. Han betonar dessutom att kommunen inte kan påverka elpriset eftersom Östra Göinge, till skillnad från många andra kommuner, inte har något kommunalt energibolag som kan sätta press på andra elleverantörer.

– Men när det gäller vattnet kan vi ta på oss ansvaret. Det är en kommunal angelägenhet. Den höga taxan för vatten och avlopp beror delvis på att vi har en så utspridd struktur på vår kommun. Vi har svårt att få stordriftsfördelar, säger Tommy Johansson och fortsätter:

– Men just när det gäller vatten och avlopp försöker vi rationalisera, bland annat genom att samarbeta med Kristianstad, istället för att satsa på egna, lite dyrare lösningar.

Magnus Grunnon

044-47 000

magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons