Annons

Ibland räcker köttet inte till

För ungefär tre år sedan bestämde sig familjen Persson för att öppna en gårdsbutik. "Vi var hemskt nervösa för att det inte skulle gå bra", säger Ingrid Persson.
Östra Göinge • Publicerad 4 augusti 2009
På hyllorna finns det mycket att välja på.Foto: 
Ingrid Persson i hagen band grisarna, som snart är färdiga för slakt.Foto: 
Två kattungar följer nyfiket efter alla besökare.Foto: 
Ingrid Persson i sin gårdsbutik.Foto: 
Grisarnas hem. När det blir för varmt bor de under vagnen.Foto: 
Paret Persson har gått en kurs i bioodling och satsar nu även på egen honung.Foto: 
I butiken finns mycket annat än kött.Foto: 

Lågkonjunkturen oroade, och att folk inte skulle hitta dit.

-I dag oroar vi oss mest över att köttet ska räcka, säger Ingrid Persson, den i familjen som har mest hand om gårdsbutiken.

Annons

I Nedanbäcks gårdsbutik säljs kött. På gården föder familjen upp grisar, kor och lamm.

- Vårt kött är krav-godkänt.Vilket betyder att djuren enbart får kraftfoder producerat på gården. Under våren, sommaren och början på hösten går djuren ute.

Precis runt knuten från butiken ligger grishagen.

-Här har alla grisarna knorr på svansen. Knorren betyder att det är glada grisar. På större ställen knipsar man av svansarna för att grisarna står så tätt.

I butiken kan man även hitta annat som hör middagen till.

-Vi har oljor, glass och drycker. Men inte riktigt samma sortiment som finns i en vanlig ica-butik. Och vi har tagit fram två egna kryddblandningar som passar speciellt bra till just vårt kött.

Vita fårskinn som har blivit över från slakten säljs också. Men populärast av allt är gårdens egen oxfilé.

Djuren föds upp på gården och när de är redo för slakt skickas de i väg och kommer sedan tillbaka till Nedanbäck.

-Från gården till slakt och styckning och tillbaka är det bara fem och en halv mil. Så köttet är närproducerat och klimatvänligt.

Från styckningen kommer djuren tillbaka i fyra delar, och efter det tar familjen Persson själva hand om finstyckningen.

Annons

-Vi styckar själva köttet, men en del går till vidareförädling och blir korv och leverpastej som vi säljer här på gården sen, säger Per-Åke Persson.

Butiken är öppen fredagar och lördagar. Besökare saknas inte.

-Vilka som kommer hit och handlar är blandat. Men det kommer många danskar.

Själva tycker Ingrid och Per-Åke Persson att de är dåliga på att göra reklam.

- Ofta är det någon som har hört om oss från systerns granne eller liknande, säger Ingrid Persson.

Bondens marknad är ett viktigt sätt för Nedanbäcks gårdsbutik att synas, det är en marknad där bara bönder som säljer sina egna produkter från närliggande gårdar får vara med.

- Under sju lördagar på sommarhalvåret åker vi upp till bondens marknad i Växjö. Och resten av lördagarna kommer folk hit och handlar.

Gårdsbutiken ökar hela tiden sin omsättning och det är svårt att få köttet att räcka till.

- Folk har redan börjat boka julskinkor. Förra året tog de slut snabbt.

Emy Åklundh
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons