Annons

Kampsport på schemat

Höga rundsparkar tillhör vanligtvis inte vardagen på Göingeskolan i Broby. Vanligtvis alltså. I går rök ett gäng nior ihop. Och lärarna tittade bara på.
Östra Göinge • Publicerad 30 januari 2004
My Nilsson fick till några riktigt snygga sparkar. Faktum är att Asif Zejnics adepter såg ut att ha tjuvtränat en hel del.
My Nilsson fick till några riktigt snygga sparkar. Faktum är att Asif Zejnics adepter såg ut att ha tjuvtränat en hel del.Foto: 
Några av niondeklassarna på Göingeskolan har fått lära sig ett och annat om taekwondo under den gångna veckan. BILD: TOMMY SVENSSON
Några av niondeklassarna på Göingeskolan har fått lära sig ett och annat om taekwondo under den gångna veckan. BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

– Okej, nu ska ni göra hoppet. Ta ett steg fram, lyft på benet, snurra. Ett tips, när ni är i det här läget, studsa till lite, säger Asif Zejnic och måttar en spark.

Vi befinner oss i sporthallen i Broby. Ett gäng nior från Göingeskolan står uppställda i par, hälften av dem har utrustats med blå sparkmitsar.

Annons

– På Göingeskolan har vi två olika profiler, en NO-profil för dem som vill läsa mer matte och sådant, och en praktisk/estetisk profil, berättar idrottsläraren Magnus Birgersson.

Han förklarar att eleverna som har valt den sistnämnda profilen får fördjupa sig inom tre områden: hemkunskap, trä- och textilslöjd samt idrott. Just nu är det idrott som gäller. – Tanken är att eleverna ska få testa olika saker och nya idrotter. Förra veckan spelade de curling. De har fått prova på att brottas och att bowla. Den här veckan är temat kampsport, säger Magnus Birgersson och konstaterar att kampsportsträningen är tuff men allsidig, att man tränar såväl smidighet som styrka och uthållighet.

Skolans andra idrottslärare, Mattias Gunnarsson, hinner tillägga att respekt är ett nyckelord i all kampsportsträning, innan Asif Zejnic, som i vanliga fall tävlar för Chirisan Taekwondo i Kristianstad och som för några år sedan själv gick på Göingeskolan, påkallar elevernas uppmärksamhet. – Mot varandra, två och två. Och så gör alla tio armhävningar igen.

Någon suckar högljutt, men svartbältarens ord är lag.

– Armhävningarna skulle jag gärna slippa, men resten är kul, säger Caroline Svensson.

Hennes sparringpartner My Nilsson håller med, de enas om att det inte är helt fel att kunna försvara sig. Båda skulle kunna tänka sig att börja träna taekwondo.

Johannes Thuresson är lite mer tveksam. – Man är ju inte riktigt van vid sådan här träning, men det verkar trots allt vara ganska roligt, säger han efter att ha riktat ett par sparkar mot Viktor Fröjd, eller snarare mot Viktor Fröjds sparkmitsar.

– Taekwondo handlar om fotarbete, rörlighet, spänstighet, säger Asif Zejnic och konstaterar den som bara vill lära sig att slåss får vända sig någon annan stans.

– Vi försöker få bort den där negativa stämpeln som taekwondon har fått, bland annat genom att vända oss till skolor så här.

Magnus Grunnon

Annons

044-47 000

magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

FaktaTaekwondo

Koreansk kampsport, självförsvarssystem med rötter 2000 år tillbaka. Händer och fötter används såväl defensivt, för att hålla motståndaren på avstånd, som offensivt. Inom sporten används benen mer aktivt för sparkar och höga hopp än inom till exempel karate.

Taekwondo är OS-sport från och med 2000. Det första svenska mästerskapet hölls 1989.

Källa: Nationalencyklopedin

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons