Annons

Klart: Blir skyddsjakt på vargen utanför Osby

Det blir skyddsjakt på den varg som förra helgen angrep får vid tre tillfällen mellan Visseltofta och Osby. Det beslutade Länsstyrelsen Skåne under fredagen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Osby • Publicerad 11 september 2020

Skyddsjakten gäller i nuläget endast i en vecka, alltså till fredagen den 18 september, och det i ett begränsat område runt Osby.

– Det är ovanligt att Länsstyrelsen Skåne beslutar om skyddsjakt. Beslutet har vi fattat för att det rör sig om en individ som flera gånger har angripit tamdjur, och vi bedömer att det finns risk för nya angrepp. Vi väljer att begränsa skyddsjakten till ett område runt de platser där angreppen skedde för att minska risken att fel individ ska skjutas, säger David Börjesson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Annons

Han konstaterar också att tankar om att införa skyddsjakt har fått folk att reagera:

– Personer har hört av sig i förväg för att hävda att skyddsjakt strider mot EU-lagstiftningen. Det stämmer inte. EU-domstolen har visserligen fattat ett beslut om varg, men det gäller licensjakt, inte skyddsjakt, säger han.

DNA-analysen som gjorts av Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet visar att vargen kommer från reviret Tönsen i Gävleborg. Det är en ung tikvarg, en andra generationens avkomma från en immigrerande varg och Viltskadecenter klassar den som ej genetiskt värdefull.

Attackerna mellan Visseltofta och Osby är inte de första just denna varg har gjort i år. I maj har den angripit får i Örebro län, i juni i Västra Götalands län medan den i juli angrep får i Jönköpings län.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons