Annons

Kommunen har försköningspengar

ÖSTRA GÖINGE. Just nu finns det 100000 kronor på kommuns bankkonto som ska gå till göra Broby vackert i framtiden. Vad pengarna ska gå till är oklart.
Östra Göinge • Publicerad 29 januari 2001
Hiroshi Koyamas knappar utanför kyrkan kan vara en framtida försköningsinvestering.
Hiroshi Koyamas knappar utanför kyrkan kan vara en framtida försköningsinvestering.Foto: Tänkbart investeringsobjekt.

Stiftelsen överste och fru Adolf Johnssons minnesfond har funnits i flera år och den generar varje år en summa pengar som ska gå till utsmyckning av Broby.

Enligt Anne-Krestin Palmgren står det i testamentet att avkastningen från fonden ska gå till en försköning av Broby samhälle. En försköning som ska ha framtida värde. När banken som förvaltar pengarna i fonden begärde in en redogörelse på hur de 65747 kronorna som banken översänt har använts aktualiserades vart pengarna ska gå.

Annons

Anne-Krestin Palmgren har svarat banken att Östra Göinge inte använt pengarna utan de kommer att läggas i högen för framtida projekt.

– Vi behöver inte använda pengarna varje år, säger Anne-Krestin Palmgren.

Enligt ekonomichefen finns det bestämmelser som säger att det går att disponera pengar från dylika fonder i fem år innan man använder dem. Just nu finns det ungefär 100000 kronor som kommit in från stiftelsen. Dessutom tillkommer en ännu okänd summa för fjoråret.

Anne-Krestin Palmgren påpekar att pengarna är öronmärkta för framtida kulturell utsmyckning av Broby och inget annat.

– Tidigare år har pengar från fonden gått till skulpturerna i Tivoliparken, säger hon.

Var kan man då tänka sig att placera de pengar som finns nu?

– Rent spontant kommer jag att tänka på knapparna som finns utanför kyrkan då de redan finns på plats, säger kommunalrådet Tommy Johansson (s).

Men han påpekar att det är kultur- fritids- och turismnämnden som tar fram förslag i frågan och kommunfullmäktige tar därefter ställning i frågan.

–Vi vänder oss till nämnden för kultur, fritid och tursim då de är experter på området kultur, säger han.

roger.bing

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons