Annons

Kommunen vill att folk ska hålla sig hemma

Under måndagskvällen hade kommunfullmäktige i Osby kommun sitt sammanträde för mars månad. Inför sammanträdet bad man åhörare att hålla sig hemma.
Osby • Publicerad 31 mars 2020
Åhörare uppmanas att hålla sig hemma.
Åhörare uppmanas att hålla sig hemma.Foto: Skärmdump/Instagram

Inför mötet delade kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C) vidare information från kommunen om att åhörare rekommenderades att följa sammanträdet via webbsändningen på grund av coronavirusets framfart.

– Vi får inte stänga sammanträdet för allmänheten, men det brukar ju komma 10-15 personer för att lyssna och de är oftast 70+ och därmed i riskgruppen, säger Larsson.

Annons

Fullmäktige hade bantats från 41 till 25 ledamöter, där även ledamöter som är 70+ bads hålla sig hemma och skicka en ersättare.

Sändningarna finns på kommunens Youtube-kanal, både som livesändningar och möjliga att se i efterhand.

– Så har vi gjort i flera år. Det är en demokratiinsats och chefer eller tjänstemän i kommunen kan också följa sammanträdet hemifrån för att hänga med.

SD i Östra Göinge framförde förra veckan en önskan om att Östra Göinge skulle kopiera Osbys upplägg med webbsändningar, men får inte stöd för förslaget från kommunens största parti Moderaterna. Både kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) och kommunchefen Jonas Rydberg menade att den enkla produktionen skulle göra att endast insatta personer skulle kunna hänga med i sammanträdet.

– Men det är samma info och bild som du får genom att vara på plats. Jag tycker att det fungerar rätt så bra, säger Niklas Larsson.

Numera råder också begränsningar på 50 personer samlade för en offentlig tillställning, att jämföra med 500 som rådde tidigare.

Februari månads fullmäktige i Osby hade under måndagen 73 visningar på Youtube, andra månader har betydligt fler än så.

Här saknas innehåll

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons