Annons

Kört läge för brottsoffer – oavsett vad politiker säger

Ska du bli utsatt för bedrägeri gör du bäst i att se till att det är en rik person som bedrar dig. Annars kan du som brottsoffer bli utan ersättning, oavsett vad politikerna beslutar de närmaste åren.
Broby • Publicerad 22 september 2020
Sven-Erik Alhem är ordförande för Brottsofferjouren sedan 2009, efter en lång och framgångsrik karriär inom Åklagarmyndigheten.
Sven-Erik Alhem är ordförande för Brottsofferjouren sedan 2009, efter en lång och framgångsrik karriär inom Åklagarmyndigheten.Foto: Drago Prvulovic / TT

I Norge betalar försäkringsbolag och staten ut ersättning till brottsoffer, i väntan på att eventuellt hitta några pengar hos gärningspersonen.

Om Sveriges politiker skulle ta efter Norge kommer det förmodligen inte ändra på ett dugg när det gäller vissa brottsoffers chans till att återse några pengar.

Annons

För även om det tycks finnas allt fler politiska partier som vill se en förändring hur ersättning betalas ut till brottsoffer gäller detta brott som rör våld, kränkning och personskada.

Inte så kallade förmögenhetsbrott.

Det skulle betyda att ett brottsoffer som exempelvis 82-årige Brobybon Stig Walther, som blev av med sin husbil i en stor bedrägerihärva, inte kan väntas få någon ersättning framöver, även om lagen ändras.

– Nej, förmögenhetsbrott ligger inte under Brottsoffermyndighetens ansvar. Så i hans fall skulle han inte påverkas av sådant, säger Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot från Åhus och tidigare jurist på Kronofogden.

Brottsofferjouren har tydligt markerat att man vill ha det som i Norge.

– Men att staten skulle betala ut skadestånd även vid egendomsbrott, nej... det sker ju heller inte i Norge och det är att gå för långt. Det är inget vi står bakom, staten kan inte ta hur stort ansvar som helst, säger Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren.

Så för de som drabbas av bedrägeri och där varken gärningsperson eller försäkringsbolag betalar, då blir det inget?

– Nej, det kan drabba brottsoffer olyckligt och då är man ju väldigt utlämnad. Det hade, ur Stigs synvinkel, varit bättre om han blivit bestulen i stället för att låta sig luras.

I fjol anmäldes 245 000 bedrägeribrott i landet.

– Det betyder ju att det är väldigt många som lämnas utanför en sådan här framtida ersättning från staten. Det är faktiskt otroligt, säger Stig.

Annons

Nu har du mer eller mindre en värdelös pappersdom från tingsrätten på att gärningspersonen är skyldig dig 215 000?

– Ja, det känns väldigt konstigt.

När tidningen träffade Stig för några dagar sedan påpekade han det faktum att staten redan i dag betalar stora pengar vid rättsprocesser, men då exempelvis för gärningspersoner utan större inkomster, så att en rättssäker prövning fås.

– Och det är ju inte lite pengar som advokaterna får i ersättning, konstaterade Stig då.

Försvarskostnaden i tingsrätten för bedragaren, på närmare en halv miljon kronor, tog skattebetalarna hand om medan skadeståndet på 215 000 kronor som Stig blev tilldömd av rätten är hans eget ansvar att få ut.

Nu – och i framtiden.

Fotnot: När SVT i fjol tittade på problematiken att få sitt skadestånd utbetalt stod det klart att endast var tredje brottsoffer fick sitt skadestånd utbetalt av gärningspersonen efter att det lämnats till Kronofogden för indrivning.

Läs också:

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons