Annons

Krafttag mot Sveriges farligaste växt

För några år sedan upptäcktes enstaka exemplar av sprängört i Tydingesjön. Nu har växten spridit sig och finns i dag över hela sjön längs strandkanter och i vikar. Samtidigt tar Tydinge-Kallsjöns fiskevårdsområde krafttag mot växten, som beskrivs som Sveriges farligaste.
Östra Göinge • Publicerad 7 juli 2020 • Uppdaterad 8 juli 2020
Sprängört.
Sprängört.Foto: Giftinformationscentralen

– Sprängörten kan förväxlas med vanlig hundkäx. Ett problem är också att trots att växten är giftig så smakar och luktar den gott. Det gör att man kanske inte reagerar i närheten av badplatser eftersom den ser ut som en vanlig växt bland alla andra, säger Susanne Hansson, sekreterare i Tydinge-Kallsjöns fiskevårdsområde, som nu tar krafttag mot sprängörten.

– Vi kontaktar nu samtliga markägare och ber dem se över sina stränder vad gäller förekomst av sprängört.

Annons

Markägarna i Oröd tog i helgen bort 200 kilo sprängört och liknande insatser har också gjorts i Tydinge och på andra platser. Växten måste grävas upp, inklusive roten, och man måste bära heltäckande klädsel och gummihandskar.

Målet är att utrota växten från Tydingesjön.

Detta kan ske nu, innan växten sätter frö, som annars kan spridas i vattnet. Det uppsamlade materialet ska lämnas som brännbart avfall via plastpåsar. Alltså inte komposteras eller läggas på land, giftet i växten och fröna finns då kvar.

Ett sätt att se skillnad på sprängört mot ofarliga hundkäx är att sprängörten har smala, kraftigt sågkantade bland (se bild nedan).

Lägg märke till sprängörtens sågkantade blad.
Lägg märke till sprängörtens sågkantade blad.Foto: Giftinformationscentralen
Fakta

Sprängört

Sprängörten (Cicuta virosa) är den giftigaste växten i Sverige. Den växer i strandkanter i sjöar, åar och dammar och finns i hela landet utom i fjälltrakterna. Växten kan bli upp till en meter hög.

Hästar dör efter förtäring av 500 gram torra växtdelar, nötkreatur efter 200 gram medan det krävs ännu mindre för får. Kramp, uppsvälld buk och andningssvårighet följs av plötslig död 15 minuter efter konsumtion.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons