Annons

Kritiska ledamöter vill ha kulturchef kvar

Östra Göinge • Publicerad 15 januari 2004

Fyra ledamöter, både till vänster och höger, av elva var kritiska mot de stora aviserade förändringar som berör förvaltningen för kultur, fritid och turism när ärendet var uppe i kommunstyrelsen häromdagen.

Vänsterpartiets Christer Andersson krävde avslag på förslaget att dra in tjänsten som chef för förvaltningen och överföra övriga cirka två tjänster som finns kvar till kommunledningskontoret.

Annons

Dessutom vill han behålla facknämnden intakt. Enligt förslaget ska turistfrågorna överföras från facknämnden till kommunstyrelsen.

Olle Henricson (fp) tycker förslaget är helt ologiskt och krävde en återremiss.

I underlaget framförs nämligen att det är av ekonomiska skäl som kommunen är tvingad att ta till åtgärden. En jämförelse görs med andra kommuner, med lika stor folkmängd, i Skåne. De kommunerna har i genomsnitt 66,0 anställda per tusen invånare. Östra Göinge har 68,8.

Dessutom ska övriga kommunerna dra ner på personal.

Olle Henricson pekar på det faktum att ska Östra Göinge dra ner på personal för att komma i samma nivå som andra kommuner behöver kommunen säga upp 39,2 anställda.

Drar andra kommuner ner med ytterligare 2,8 anställda skulle Östra Göinge behöva säga upp ännu fler, det vill säga 78,4 anställda för att hamna på samma nivå.

"För att nå upp till premisserna måste det finnas betydligt större linjer och helhetssyn på frågan" skriver Olle Henricson i sin skriftliga reservation till beslutet.

Även Uno Johansson (m) och Tove Brokhøj (kd) röstade mot förslaget som trots allt fick majoriteten med sig och nu vandrar vidare till fullmäktige.

Inga-Lill Bengtsson

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons