Annons

Kuppen i Loshult väcks till liv igen – på teatern

Östra Göinge • Publicerad 25 januari 2004

1676 var året då några Göingebönder, förstärkta med inlånade danska soldater, berövade den svenske kungen på en stor del av hans krigskassa. Händelsen är känd som Loshultskuppen, och nu hoppas teaterföreningen Kuppmakarna skrapa ihop en bråkdel av Göingeböndernas byte för att på nytt sätta upp den historiska händelsen som pjäs. För om det ska bli någon ny Loshultskupp 2004 behövs det pengar. – Bönderna kom över något som i dagens pengavärde motsvarar cirka 70 miljoner kronor, berättar Björn Blomberg, ordförande i teatergruppen Kuppmakarnas styrelse.

Så mycket behövs det inte för att en andra gång sätta upp Loshultskuppen.

Annons

– Produktionskostnaderna ligger på ungefär en miljon, säger Blomberg.

Osby kommun har bidragit med 75000, Älmhult med 50000 kronor. Från Östra Göinge kommun blev det detta år inget bidrag. Styrelsen startar därför denna vecka en omfattande kampanj för att ragga sponsorer. Mellan 300 och 400 "tiggarbrev" kommer att skickas ut till det lokala näringslivet.

I går hölls upptaktsmöte, då styrelsen knöt kontakter med allmänheten i Östra Göinge. Ett 30-tal personer hade kommit till Broby gästis för att visa sitt intresse för att delta på eller bakom scenen. Uruppförandet av pjäsen Loshultskuppen, baserad på en bok av Per Ragnarsson, var för två år sedan.

– Förra året blev det ingenting, men nu är vi en ny styrelse som tycker att Loshultskuppen är något för fint för att gå i graven, säger Björn Blomberg.

Eva Emmelin

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons