Annons

Länstyrelsen tänker om kring solcellsparker: ”Glädjande”

I flera år har Länsstyrelsen Skåne sagt nej till solcellsparker på jordbruksmark.
Nu kan man vara på väg att tänka om.
Östra Göinge • Publicerad 16 maj 2024
Solcellsparker på jordbruksmark har varit en big ”no no” för Länsstyrelsen Skåne under flera år. Nu tänker man delvis om.
Solcellsparker på jordbruksmark har varit en big ”no no” för Länsstyrelsen Skåne under flera år. Nu tänker man delvis om.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är Sveriges radio som avslöjar att ett internt prioriteringsdokument hos Länsstyrelsen Skåne visar på ett nytt sätt att tänka hos verksamheten.

– Vi ska prioritera energiproduktion lite högre än vad vi har gjort tidigare. Marken som finns tillgänglig räcker inte, vi behöver ta jordbruksmark i anspråk, säger Rima Daoud, chef för Miljöskyddsavdelningen på Länsstyrelsen Skåne, till radion.

Annons

– Det handlar om energiförsörjning och beredskapsfrågan, säger Daoud.

Länsstyrelsen Skåne har – om den producerade elen avses gå ut på elnätet – i flera år sagt nej till solcellsparker på jordbruksmark och i stället förordat att anläggningar bör placeras på platser som exempelvis nedlagda flygplatser, deponier, tak, fasader och industrier. Man har hänvisat till miljöbalken och då menat att landets självförsörjningsgrad går före energiproduktion.

Högsta domstolsinstans, mark- och miljööverdomstolen, har också gått på denna linje.

”Vi ska prioritera energiproduktion lite högre än vad vi har gjort tidigare. Marken som finns tillgänglig räcker inte, vi behöver ta jordbruksmark i anspråk.”
Rima Daoud, chef för Miljöskyddsavdelningen på Länsstyrelsen Skåne, till Sveriges radio

Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, är väl medveten om att flera stött på problem när de ansökt om att få anlägga solcellsparker i kommunen.

– Till och med på mark där det varit en massa sten, säger Åberg.

– Genom länsstyrelsens nya sätt att prioritera innebär det ju att det finns möjligheter för folk som fått nej att ansöka ytterligare en gång, fortsätter han.

Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge.
Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge.Foto: Mikael Persson
Baltzar Wachtmeister, Wanås.
Baltzar Wachtmeister, Wanås.Foto: Mikael Persson

Baltzar Wachtmeister, vd på Wanås gods, som tänkt låta företaget Alight placera en solcellspark på dess mark:

– Det nya beskedet från länsstyrelsen är glädjande, även att man avser att hantera ärendena mer skyndsamt, säger Wachtmeister.

I det aktuella fallet – en solcellspark öster om Knislinge – hänvisar han till Alight för fler frågor om hur företaget ser på beskedet och framtiden.

Värt att notera är att Sveriges självförsörjningsgrad gällande livsmedelsgrödor uppnår 50 procent, enligt Länsstyrelsen Skåne, och att det ska jämföras med 75–90 procent under 1990-talet. Skånes jordbruksmark utgör ungefär 1 procent av Sveriges landareal men står för 40–70 procent av landets totalskörd av de vanligaste livsmedelsgrödorna.

Fakta

Nej till solcellsparker på jordbruksmark i Östra Göinge (urval)

2024: Anläggning på 40 hektar, varav 31 på jordbruksmark, får nej av Länsstyrelsen Skåne. Skulle ha placerats öster om Knislinge och ha 90 000 solcellspaneler. Länsstyrelsen sa dock ja till skogsdelen (9 hektar). Beslutet ska ha överklagats till mark- och miljödomstolen, enligt Wanås gods.

2023: Anläggning på drygt två hektar (mer än 3 000 solcellspaneler) får nej. 1,58 hektar av marken utgör jordbruksmark som inte brukats på omkring 20 år.

2022/23: Anläggning på 4,2 hektar öster om Broby får nej av både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen. Marken var inte brukad för livsmedel på 25 år och inte tillräckligt produktiv för odling.

2022: Anläggning på 0,5 hektar mark väster om Hanaskog (1 100 solcellspaneler) får nej på grund av att den planeras på jordbruksmark.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons