Annons

Lärare lär sig undervisa via webben

Lärare från olika orter samlades igår på Stenforsaskolan för att lära sig mer om utbildning via Internet. I fortsättningen ska de undervisa sina elever även via webben.
Östra Göinge • Publicerad 18 december 2002
Nikolaos Papagiannis, som är lärare i Bromölla, ställer sig positiv till möjligheten att erbjuda gymnasial utbildning via Internet. Igår fick han fortbildning i ämnet av bland andra Per Brahm.
Nikolaos Papagiannis, som är lärare i Bromölla, ställer sig positiv till möjligheten att erbjuda gymnasial utbildning via Internet. Igår fick han fortbildning i ämnet av bland andra Per Brahm.Foto: 
Maria Svensson och Heidi Roskvist är båda gymnasielärare på Stenforsaskolan i Sibbhult. Igår diskuterade de utbildning via Internet med bland andra IT-teknikern Martin Persson..bilder: Per Rosenqvist
Maria Svensson och Heidi Roskvist är båda gymnasielärare på Stenforsaskolan i Sibbhult. Igår diskuterade de utbildning via Internet med bland andra IT-teknikern Martin Persson..bilder: Per RosenqvistFoto: 

Lärare från bland annat Helsingborg, Bromölla, Karlskrona, Kristianstad och Östra Göinge samlades igår på Stenforsaskolan i Sibbhult. Utbildningsdagen handlade om undervisning via Internet.

–  Det här ska jag definitivt använda. Det låter spännande, lovande och verkar ha enorma utvecklingsmöjligheter, säger Nikolaos Papagiannis.

Annons

Han undervisar i matematik och företagsekonomi vid den gymnasiala vuxenutbildningen i Bromölla och Sölvesborg. Han håller sedan tidigare i distanskurser och har gett kurser med hjälp av datateknik men har inte haft möjlighet att undervisa via Internet.

–  När det gäller distansutbildning är det här ett nästan komplett verktyg, säger Nikolaos Papagiannis. Bakom gårdagens utbildningsdag för lärare stod Nationellt centrum för flexibelt lärande. Myndigheten har sedan i oktober 2001 jobbat med ett projekt för att utveckla en uppsättning kurser som ska finnas tillgängliga på Internet. Kurserna ska kunna användas som ett komplement till utbildningen i gymnasiet eller på komvux. De ska också kunna användas för distansutbildning.

–  Om man som elev går på en skola där den kurs man vill läsa saknas, till exempel ryska, kan man med hjälp av det här systemet ändå läsa ämnet. Det som behövs är en mailadress, en webbläsare och att en lärare på skolan ställer upp som handledare, säger Ulf Sandström, ledare för projektet ”Gymnasiet på Internet”.

Kursutbudet ska vara färdigutvecklat och finnas tillgängligt på webben i mars nästa år.

De lärare från olika orter i Skåne och Blekinge som deltog i gårdagens utbildning på Stenforsaskolan ingår i ett pilotprojekt. De ska utvärdera systemets för- och nackdelar och har redan tillgång till kurserna.

–  Jag ser stora möjligheter i detta. Hela undervisningen står inför förändringar och vi måste hänga med, säger Lena Servin, som är svensklärare på vuxenutbildningen i Bromölla och Sölvesborg.

Jerker Hagman

044-47000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

SIBBHULT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons