Annons

Levande kvinna dödsförklarades

En person som vårdats på sjukhuset i Kristianstad dödförklarades av misstag. Fadäsen hann upptäckas av Östra Göinge kommun innan det fick några konsekvenser.
Östra Göinge • Publicerad 26 augusti 2009

Det var i början av augusti som en äldre dam vårdades på centralsjukhuset i Kristianstad. När hon var färdigbehandlad skickades hon hem till äldreboendet i Östra Göinge.

I samband med utskrivningen fyllde sjukhuset i en informationsblankett till Östra Göinge kommun. Av den framkom att patienten var avliden. Men när biståndshandläggaren kollade upp saken med äldreboendet fick hon det överraskande beskedet att damen ifråga inte alls var död, utan i allra högsta grad levande. Hon hade kommit hem till sitt boende, några dagar tidigare.

Annons

Informationen från sjukhuset sänds på rutin till biståndshandläggarna i kommunen i de fall personen ifråga behöver eller har kommunal omsorg.

Av formuläret för kommunen reda på om det ska göras en vårdplanering, eller om personen ifråga har avlidit.

– Sjukhuset hade skrivit fel på blanketten och det kunde fått konsekvenser, konstaterar ansvariga för Östra Göinge.

I värsta fall kunde en order om att tömma lägenheten där den gamla bodde ha gått ut. Och den kunde ha tilldelats en ny boende.

– Nu slutade ju allt bra, men tydligen är det här inte första gången det händer, berättar Östra Göinge medicinskt ansvariga sjuksköterska Monica Karlsson Rask som misstänker att den som skrev informationen kommit åt fel knapp på datorn.

– Därför valde biståndshandläggaren att göra sjukhuset uppmärksam på saken.

– CSK bör kanske se över sina rutiner och försöka komma fram till vad som kan göras för att undvika att det här uppstår.

Hon konstaterar att det inte handlar om någon fullbordad dödförklaring utan bara en information.

– Men det kunde fått nog så allvarliga konsekvenser.

Verksamhetschefen på CSK, Gert Uno Larsson, har inte hunnit få informationen, när Kristianstadsbladet söker honom för en kommentar. Men återkommer snabbt med besked:

Annons

– Det har uppenbarligen kryssats i fel ruta. Vi beklagar det inträffade.

Verksamhetschefen berättar också att man kommer att vidta åtgärder för att situationen inte ska kunna uppstå igen.

– När man kryssar i rutan för avliden ska det komma upp en varningsruta, med uppmaningen att kontrollera ytterligare en gång om patienten verkligen är död.

Marie-Louise Lindell 044-470 00
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons