Annons

”Makt och rättvisa” tar time out i år

ÖSTRA GÖINGE. Filmer och samtal om makt och rättvisa i höstas får mestadels lovord. Både från lärare och elever som var engagerade. Det som uppskattades mest var Niklas Mattssons medverkan.
Östra Göinge • Publicerad 18 januari 2001

Totalt var det 725 personer som deltog i filmprojektet Makt och rättvisa som hölls i Sibbhults folkets hus under ett par novemberdagar i fjol.

Ett projekt som Folkets hus i Sibbhult länge velat få till stånd och som de nu kunde genomföra tack vare ABF:s och LO:s medverkan.

Annons

Efter diskussioner med lärare bestämde man sig för temat rasism och våld i samhället. Elever från kommunens båda högstadieskolor och gymnasiet fick se filmerna American history X och Rebellerna från St Petri. Och därefter fick de delta i samtal som leddes bland annat av Niklas Mattsson, avhoppad nazist som hjälper andra att göra det samma och psykolog Lars Åsbrink.

Eleverna har på olika sätt arbetat med temat våld och rasism före och efter filmvisningen och har också fått berätta vad de tyckte om projektet.

Det är genomgående ros. Eleverna tyckte att filmerna var bra. ”Den visar vilka konsekvenser det kan ge med nazism”.

Även om filmen American history X stundtals var upprörande så var det bra.

– För det väcker tankar och aktiva nazister kanske tänker om, påpekar en elev.

Filmen har också upplevts som spännande och verklig.

– Filmer med olyckliga slut sitter kvar länge och man tänker på dem ofta efteråt, konstatera en annan. Däremot var det en del elever som såg filmen Rebellerna från St Petri som var lite mer kritiska.

”Budskapet var svårt att förstå” och ”för mycket våld”, var omdömet. Genomgående för alla elever, oavsett vilken film de sett, var deras positiva inställning till debatten efteråt med Niklas Mattsson, före detta nynazist.

”Niklas var jättebra föreläsare för att vara 18 år. Det var starkt av honom att berätta så fritt om sin bakgrund”.

”Niklas var bra när han berättade. Nu fick man verkligen se och höra hur det är med rasism och nazism”.

Annons

Fler föreläsningar med Niklas och Lars Åsbrink tyckte en annan. Det hölls också två kvällsföreställning dit kommuninvånare var välkomna. Men det kom inte mer än ett 20-tal personer. Men det blev ändå bra diskussioner.

Också Ing-Marie Magnstedt på ABF som varit en av dem som jobbat med förberedelserna är nöjd med projektet.

– Vi kan tänka oss att göra om det här igen, säger hon.

Fast under 2001 tar Makt och rättvisa, som pågått under fyra år time out.

Men förhoppningsvis finns det möjlighet för Östra Göinge att åter nappa under 2002.

Totalt har projektet i kommunen kostat 100000 kronor.

marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons